Femeile din România cer eliminarea testelor de virginitate #DeNetestat

Publicat: 06 iun. 2022, 09:59, de Otilia Caloian, în SOCIAL , ? cititori
Femeile din România cer eliminarea testelor de virginitate #DeNetestat

Reţeaua pentru Prevenirea şi Combaterea Violenţei Împotriva Femeilor lansează luni o campanie naţională de eliminare a testelor de virginitate.

Cei de la VIF trag un semnal de alarmă legat de existenţa acestui tip de testare medico-legală despre care spun că este abuzivă şi traumatizantă. Campania se numeşte #DeNetestat şi îşi propune să elimine definitiv din legislaţie, cu ajutorul unei petiţii, aceste teste. Petiţia poate fi semnată pe campaniamea.declic.ro. Cu toate că Organizaţia Mondială a Sănătăţii condamnă testarea virginităţii pentru că este o încălcare a drepturilor omului şi susţine că procedura nu poate demonstra virginitatea unei persoane, această practică încă există în România, susţin iniţiatorii proiectului.

Unii părinți își obligă fetele să facă test de virginitate

Încă există tinere care, forţate de părinţi, trebuie să-şi demonstreze virginitatea printr-un astfel de examen medical. Metoda, care mai este numită şi “examenul cu două degete” este folosită şi în cazul unor anchete penale, însă nu este relevantă medical nici în aceste situaţii, susţin cei care au început campania. Aceasta are drept componentă şi un clip impresionant realizat de regizorul Iulia Rugină.

Iulia Rugină, regizor al clipului campaniei #DeNetestat: “Toată povestea asta este o traumă îngrozitoare, cred că este nevoie ca aceste “examinări” care aparţin unui alt secol să fie scoase în afara legii”, informează News.ro.

Regizorul Iulia Rugină explică necesitatea acestei campanii sociale. În opinia sa, acest tip de examinare încalcă drepturile omului şi provocă traume în cazul adolescentelor care trec prin acest proces. Iulia Rugină: “Dacă #DeNetestat îşi atinge scopul, cred că este un pas important în educaţia sexuală de care avem atât de multă nevoie în ţara asta”.

Cum se face un test de virginitate

Iniţiatorii campaniei vor ca testele de virginitate să fie eliminate din lege. În centrul campaniei este un filmuleţ în care o adolescentă se pregăteşte de cel mai greu examen din viaţa ei care nu este cel de Bacalaureat, ci cel de testare a virginităţii. Tânăra povesteşte ceea ce simte înainte de procedura medicală pe care este forţată să o facă la insistenţele tatălui. Toţi cei care doresc pot semna o petiţie pentru eliminarea testelor de virginitate din lege. La începutul anului, acest lucru s-a întâmplat deja în Marea Britanie.

În 2019, testele de virginitate au reprezentat 2% din totalul examinărilor din cadrul unităţilor aflate în subordinea Institutului de Medicină Legală Mina Minovici (INML) – adică, aproximativ 1.000 de teste. Aceste teste sunt realizate în diverse unităţi de medicină legală din ţară, din toate judeţele. În prezent, există două tipuri de examene: cele care au legătură cu o anchetă penală şi cele realizate la cerere, de către părinţi – în special, de către taţi.

Petiție împotriva testului de virginitate

Petiţia va fi disponibilă pe platforma campaniamea.declic, am apelat la ei pentru că sunt foarte cunoscuţi în zona aceasta de petiţii şi aduc greutate campaniei, este o petiţie simplă pe care oricine o poate semna completându-şi numele, adresa şi telefonul.

Sunt vizate Ministerul Sănătăţii, Ministerul Justiţiei şi Institutul de Medicină Legală. Noi vizăm palierul în care testele sunt făcute la cerere de către părinţi. Şi în situaţiile care au legătură cu o anchetă penală este la fel de irelevant testul pentru că el presupune cumva examinarea himenului, această membrană pe care unele femei este posibil nici să nu o aibă sau să o piardă în copilărie nu ştiu, călărind sau căzând de pe bicicetă sau făcâd diverse activităţi şi cumva Organizaţia Mondială a Sănătăţii spune că aceste teste de verificare a himenului au o acurateţe medicală sub 10%. Cumva în ambele scenarii acest test este foarte puţin relevant medical, dar noi în principal în această campanie vizăm testele care sunt făcute la cerere de către părinţii care vor să controleze sexualitatea femeilor până la urmă”, a explicat pentru news.ro Roxana Niţă.

 

 

Otilia Caloian și-a început cariera jurnalistică la începutul anilor 2.000. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Facultatea de Finanțe-Bănci. Este specializată în jurnalismul economic și de ... vezi toate articolele