Fenomen îngrijorător: De ce nu mai pleacă păsările călătoare din România

Publicat: 25 nov. 2021, 00:03, de Eliza Popa, în LIFESTYLE , ? cititori
Fenomen îngrijorător: De ce nu mai pleacă păsările călătoare din România

Iernile blânde din România, gropile de gunoi de lângă marile orașe, dar și insulele formate din deșeuri au determinat apariția unui fenomen îngrijorător în România, potrivit specialiștilor.

Este vorba despre faptul că tot mai multe păsări migratoare nu mai pleacă de la noi din țară! De exemplu, pelicanii și-au găsit adăpost în Delta Dunării, multe berze cuibăresc la groapa de resturi din Brașov, iar specialiștii spun că fenomenul, a fost observat în toată Europa, potrivit stirileprotv.ro.Patru berze au fost duse la Centrul de Reabilitare al Animalelor Sălbatice din Târgu Mureș după ce au fost găsite pe un câmp când, în mod normal, ar fi trebuit deja să ajungă în Africa – destinația finală a migrației. Nici pescărușii albaștri sau gâștele sălbatice n-au mai migrat anul acesta.

Păsările mănâncă resturi

Rangerii din Rezervația Naturală Cheile Lăpușului, din județul Maramureș, spun că vremea blândă și hrana din abundență au ținut înaripatele aici. La Brașov, de exemplu, localnicii s-au obișnuit să vadă berze la groapa de gunoi.

Prima dată ne-am dat seama că rămân peste iarnă stârcii cenușii sau cocostârcii. Sunt apele menajere care se varsă în râurile din orașele mari, cum este Cluj, București, Târgu Mureș. Aici, păsările mănâncă resturile astea, care sunt evacuate prin apele menajere și atunci le asigură aportul de hrană și stau peste iarnă”, a explicat un ornitolog. Încet, încet, păsările încep să se comporte precum oamenii, în anumite privințe.

„Uite avem pe baltă cormorani – ar fi trebui să plece, suntem pe final de noiembrie. Dar sunt încă aici și îi vedem și la iarnă. Avem și situația unor pelicani, care sunt obligatoriu migratori, ei au mare nevoie de căldură pe timpul iernii și nu le convine frigul, totuși au venit, i-au văzut pe ai noștri, au văzut că primesc pește zilnic și câte unul câte doi în fiecare an rămân peste iarnă, urmând să plece primăvară. Sunt schimbări climatice ce generează schimbări ale tiparului migrator ale păsărilor”, a explică managerul Delfinariului din Constanța.