Fenomen îngrijorător în Marea Neagră

Autoritățile din Turcia se luptă de o lună cu un fenomen ingrijorător: o suprafața uriașă a Mării Marmara este acoperită de un mucilagiu marin care, prin oprirea oxigenului, provoacă moartea speciilor de pești și crustacee.

Fenomenul s-a extins, acum, și în Marea Neagră, au anunțat specialiștii turci.

Substanța vâscoasă acoperă ca o pătură albă suprafața apei mării. Specialiștii români spun că mucilagiul afectează vietățile marine. „Colmatează branhiile peștilor sau aparatul de filtrare al moluștelor. Aceste aglomerări, dacă se depun pe fundul mării, consumă oxigenul din apele de adânc”, a spus pentru Europa FM Laura Boicenco, de la Institutul de Cercetări Marine Constanța.

Ce agraveaază acest fenomen

Fenomenul apare în mările închise, cum sunt Marea Marmara și Marea Neagră. Acest lucru agravează impactul deșeurilor industriale și de canalizare deversate în aceste mări, explică Sorin Mănăilă de la Federația Pescarilor din România, potrivit aceleiași surse: “Este un mare pericol pentru speciile pe care le avem pe litoralul românesc. Moluștele, crustaceele, rapanele și în special peștii mici. Se vor reduce cantitățile de pește capturat”.

Potrivit biologilor, principalii factori care duc la apariția mucilagiului marin sunt poluarea și schimbările climatice.

Mai multe articole...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole