Fenomen meteo rar în plină vară: litoralul românesc, învăluit de ceață

Publicat: 25 iul. 2025, 15:13, de Anamaria Ionel, în ACTUALITATE , ? cititori
Fenomen meteo rar în plină vară: litoralul românesc, învăluit de ceață

Mamaia, Vama Veche și alte plaje din sud-estul țării au fost vineri dimineață scena unui fenomen neobișnuit: o ceață densă care a acoperit malul mării și a transformat atmosfera într-una de toamnă târzie. 

Cod Galben de ceaţă pe litoral

ANM a emis un Cod Galben de ceață densă, iar poliția a avertizat șoferii asupra riscurilor de pe drumurile din Constanța și Tulcea. Fenomenul, spun meteorologii, este generat de contrastul termic puternic între aerul cald de la țărm și temperatura scăzută a mării.

Zona de litoral a judeţului Constanţa, respectiv zona localităţilor: Constanţa, Năvodari, Ovidiu, Mihail Kogălniceanu, Eforie, Cumpăna, Valu lui Traian, Techirghiol, Tuzla, Lumina, Topraisar, 23 August, Agigea, Corbu, Limanu, Albeşti, Pecineaga, Istria, Săcele, Costineşti, Mangalia; Zona de litoral a judeţului Tulcea, respectiv zona localităţilor: Jurilovca, Sulina, C.A. Rosetti, Sfântu Gheorghe.

Vizibilitate redusă pe drumuri de ceaţă

Potrivit Centrului Infotrafic al Poliției Române, vizibilitatea era redusă pe autostrada A2 București–Constanța, între kilometrii 160–212 (între Cernavodă și municipiul Constanța), coborând sub 200 de metri, iar în anumite porțiuni chiar sub 100 de metri. Aceleași condiții au fost semnalate și pe mai multe drumuri locale din județele Constanța și Tulcea.

Din punct de vedere rutier, traficul s-a desfășurat în condiții dificile, mai ales pe autostrăzile A2 și A4, unde conducătorii auto au fost obligați să adapteze viteza din cauza vizibilității extrem de reduse. Poliția Română a emis atenționări vizând circulația precaută, în special pe tronsonul Ovidiu–Agigea de pe A4, unde se circula cu vizibilitate sub 50 de metri.

Imagini inedite surprinse de turişti

Turiștii și localnicii au surprins imagini sugestive cu ceața densă care a acoperit vineri dimineață plajele din Mamaia și Vama Veche. Peisajul a fost transformat complet: vizibilitatea a scăzut semnificativ, iar contururile clădirilor și ale oamenilor abia se mai distingeau. Fotografiile transmise de la fața locului reflectă aspectul neobișnuit al stațiunilor, aflate sub influența unui fenomen meteo rar pentru această perioadă.

Specialiștii explică acest fenomen ca fiind rezultatul combinației dintre o mare rece și un aer foarte cald pe uscat, ce a generat condens direct deasupra apei, formând ceața densă specifică primelor ore ale dimineții de vară.

Ceața densă vine la doar câteva zile după un alt fenomen meteo neobișnuit pe litoral: răcirea bruscă a apei mării, cauzată de aducerea la suprafață a apelor reci din adâncuri. Specialiștii atrag atenția că astfel de variații atmosferice pot deveni mai frecvente în contextul schimbărilor climatice.