Fermierii cer ajutorul ministrului. Cerealele ieftine din Ucraina au transformat România în importator de grâu și porumb

Agricultorii români acuză faptul că Ucraina a transformat România într-un importator de grâu și porumb, iar Uniunea European susține aceste practici prin eliminarea taxelor vamale, în timp ce agricultura românesc abia mai răsuflă.

Mai exact, șase state din Europa Centrală, printre care și România, sunt afectate de creșterea importului de cereale din Ucraina. Fermierii se plâng că acest aflux a redus semnificativ prețurile și i-au afectat pe toți fermierii locali.

După ce Rusia a invadat Ucraina, producția și exporturile ucrainene au scăzut, din cauză că porturile maritime au fost blocate.

Pentru a ajuta statul ucrainean să poată ca grânele să ajungă pe piețe, UE a instituit anul trecut așa-numitele coridoare de solidaritate, pentru a facilita transporturile ucrainene.

Fermierii cer ajutorul ministrului Petre Daea

„Începând de astăzi cineva trebuie să facă ceva cu prioritate în ceea ce privește invazia acesta cu cereale pe piața din România. Cred că prin luna iunie 2022, fostul ministru Adrian Chesnoiu, dădea asigurări fermierilor la aceea vreme să stăm liniștiți că mărfurile din Ucraina doar vor tranzita țara noastră și nu va avea nimeni de suferit, iar în cazul în care se va întâmpla altfel se va interveni.

Acum este alt ministru al agricultorii și cu această cale sperăm să intervină. Uniunea Europeană avea un tratat pe partea de comercializare pe partea de import și export semnat în 2017, însă pe 30 iunie 2022 a intrat acest regulament cunoscut ca Regulamentul 870, privind măsuri de realizare temporală a comerțului cu completarea concesiilor comerciale a produselor ucrainene.

Totuși, există un articol în acest regulament numit clauză de salvgardare și scrie exact așa: ‘dacă un produs original din Ucraina este importat în condiții care cauzează sau care riscă să creeze dificultăți grave producătorilor din Uniunea Europeană de produse sau aflate în concurență directă, taxele vamale integrate în raportul de asociere pot fi reintroduse oricând, sub rezerva unei anchete a Comisie Europene’.

De ce nu trimite Ministerul Agriculturii de urgență o adresă la comisie și să vadă că ceea ce spun fermierii acum este o tragedie asupra agriculturii românești”, a spus fermierul buzoian Cercel Ionuț.

Petre Daea reacționează, dar nu acționează

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a vorbit despre impactul pe care conflictul din Ucraina îl exercită asupra agricultorilor români, însă deocamdată nu a luat nicio măsură.

„Războiul din Ucraina a avut o influenţă negativă, iar implicaţiile lui încă nu pot fi cuantificate ştiind că acest conflict nu s-a terminat. Noi spunem că a avut o influenţă negativă dat fiind faptul că fermierii, într-un an dificil, au obţinut producţii pe care trebuia să le valorifice, fie la intern, fie la export, pentru că un an agricol nou se înfiinţează pe rezultatele anului trecut. O producţie de porumb se înfiinţează cu bani obţinuţi prin valorificarea producţiei trecute.

Ori, iată că acum fermierii se află într-o situaţie extrem de delicată, cu magaziile pline şi cu conturile goale. Magaziile pline pentru că n-au putut să-şi valorifice cerealele şi în mare parte din cauza situaţiei din Ucraina.

Nu au putut să-şi valorifice producţia nici la extern, pe culoarele tradiţionale de comerţ şi nici la intern, întrucât consumatorii de cereale din România, având alternativa de a cumpăra la preţuri mai mici cerealele din Ucraina, evident s-au îndreptat spre această ofertă, ceea ce a tulburat profund piaţa cerealelor şi a plantelor oleaginoase”, a explicat ministrul Agriculturii, într-o declaraţie pentru Agerpres.

CE propune prelungirea eliminării taxelor vamale pentru Ucraina

Comisia Europeană a propus joi prelungirea cu un an a suspendării taxelor la import, a contingentelor şi a măsurilor de apărare comercială (cunoscute sub denumirea de „măsuri comerciale autonome”) aplicabile exporturilor ucrainene către Uniunea Europeană, ca măsură de sprijin pentru Ucraina şi economia acesteia în contextul agresiunii ruse, a anunţat executivul comunitar, se arată într-un comunicat.

Propunerea urmează să fie examinată de Parlamentul European şi de Consiliul Uniunii Europene.

Mai multe articole...

Cele mai noi articole

Valabilitatea cardurilor de energie, prelungita

Valabilitatea cardurilor de energie, prelungită. Până când pot fi folosite

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită, astfel că românii își pot plăti facturile din banii Guvernului pentru o perioadă mai lungă. Valabilitatea cardurilor...

Statul își vinde pe nimic partea din UM Drăgășani, deținută până...

Guvernul adoptă azi o Hotărâre privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli aferent activităţii de privatizare al Ministerului Economiei, Antreprenoriatului si Turismului pe anul...