Fermierii din Pardina, Tulcea, și-au câștigat în instanță dreptul de a primi pășune prin atribuire directă

Fermierii din Pardina din județul Tulcea și-au câștigat în instanță dreptul de a primi pășune prin atribuire directă, pentru că altfel n-au nicio șansă să participe la licitații alături de marile ferme zootehnice.

Consiliul Judeţean (CJ) Tulcea a aprobat, vineri, o hotărâre prin care stabileşte procedura de concesionare, prin atribuire directă, a unor terenuri cu destinaţie agricolă, aflate în proprietatea publică a judeţului Tulcea, situate în perimetrul administrativ sau limitrof al comunei Pardina.
S-a întâmplat, însă, după ce fermierii locali au avut câștig de cauză în instanţă, dobândind dreptul de a li se atribui teren agricol pentru păşune, așa cum se prevede în legea zootehniei, drept suspendat practic în condiţiile în care crescătorii de animale nu deţin resursele financiare pentru a câştiga licitaţiile în competiția cu marilor ferme agricole din Deltă.

Actul administrativ stabileşte perioada de concesionare la 10 ani, o redevenţă minimă de 1.029 lei pe hectar, pe an, precum şi plata depunerii unei garanţii reprezentând 50% din valoarea redevenţei pentru primul an contractual în termen de cel mult 90 de zile de la data semnării contractului de concesiune.

„Cuantumul redevenţei e mare şi chiar deasupra celor din contractele de concesiune. Încadrarea în categoriile de teren de agricol este supraevaluată. În contract, nu este prevăzut şi dreptul de preempţiune la finalul perioadei de concesiune şi dorim un nivel al garanţiei mai mic decât cel stabilit”, a declarat în timpul şedinţei CJ, unul din fermierii din zona Pardina, Maria Belibrov.

Preşedintele CJ, Horia Teodorescu, spune însă că hotărârea poate fi îmbunătăţită şi i-a invitat pe reprezentanţii fermierilor la o discuţie la sediul instituţiei.

În urmă cu doi ani, fermierii din zona Pardina au dat în judecată CJ Tulcea, deoarece li s-a interzis accesul la terenuri agricole pentru păşuni, în condiţiile în care nu au o putere financiară suficientă pentru a concura la licitaţii cu ferme agricole care au profituri de milioane de lei.

Acum, fermierii din Deltă au câștigat procesul, iar Consiliul Judeţean a trebuit să întocmească procedura pentru ca fermierii să aibă acces la terenuri.

Consiliul Judeţean Tulcea administrează o suprafaţă de 71.292 de hectare terenuri agricole şi piscicole aflate în Rezervaţia Biosferei Delta Dunării. Din această suprafaţă, circa 35.000 de hectare sunt amenajări agricole.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole