Fermierii pot primi 15 milioane de euro pentru panouri fotovoltaice. Când se depun proiectele

Companiile, inclusiv cele din agribusiness, interesate să-și producă singure energia electrică pot să apeleze la banii din Fondul de modernizare, care le pune la dispoziție o sumă de până la 15 milioane euro pe proiect. Proiectele se vor putea depune, începând cu data de 30 iunie.

La acest moment, documentația este la stadiul de consultare publică, începând cu data de 11 mai. Este vorba de Schema de ajutor de stat și Ghidul Specific aferente ”Măsurii de investiții I.4 – Lanț industrial de producție și/sau asamblare și/sau reciclare a bateriilor, a celulelor și panourilor fotovoltaice (inclusiv echipamente auxiliare) și noi capacități de stocare a energiei electrice, de minimum 480 MWh, până la data de 31 decembrie 2025, după cum a anunțat Ministerul Energiei.
De aceste fonduri a vorbit recent și ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, care a precizat că fermierii, dar și fabricile de proceare pot să le acceseze, asigurându-și astfel consumul de energie electrică.

Tipuri de investiții finanțate:

  • Investiții în lanțul valoric industrial de producție și/sau asamblare și/sau reciclare al bateriilor, al celulelor și a panourilor fotovoltaice

Lanțul valoric industrial al bateriilor va atinge o capacitate anuală totală de fabricație și asamblare al bateriilor de cel puțin 2 GW, în timp ce lanțul valoric industrial al celulelor și panourilor fotovoltaice va atinge o capacitate anuală totală de cel puțin 200 MW până la 31 decembrie 2025. Perioada de depunere a dosarlui este 30 iunie 2022 – 30 iunie 2023.

Vor putea fi finanțate proiecte care au ca obiectiv implementarea uneia dintre următoarele acțiuni:

  1. a) Construirea de noi capacităţi de producție și/sau asamblare și/sau reciclare a bateriilor de tip Li[1]Ion (inclusiv Li-metal, Li – sulfur, Zn, flow, high temeperature), care include orice combinatie a activităților de: producție de electrozi și/sau componente ale electrozilor și bateriilor, asamblarea electrozilor în baterii și testarea/condiționarea bateriilor, reciclarea bateriilor;
    b) Construirea de noi capacități de producție și/sau asamblare și/sau reciclare a celulelor sau panourilor fotovoltaice, care include orice combinație a activităților de: producție de polisilicon și wafers, asamblare de celule și module fotovoltaice și reciclare a panourilor fotovoltaice (sau a unor elemente ale acestora).

Solicitanții eligibili sunt întreprinderile mijlocii, mici (inclusiv întreprinderi nou-înființate) și microîntreprinderile cât și întreprinderile mari constituite în baza Legii nr. 31/1990 privind societățile republicată, cu modificările și completările ulterioare, sau constituite în conformitate cu legislația specifică din statul membru a cărei naționalitate o dețin și cu condiția înregistrării la ONRC în România, arată Ministerul Energiei.

Bugetul total estimat al schemei este echivalentul în lei a sumei de 260 milioane euro, compus din 199 milioane euro (diferența de un milion euro până la valoarea întregului buget de 200 milioane euro fiind suma alocată pentru asistența tehnică pentru Ministerul Energiei, conform PNRR)

  • Investiții pentru dezvoltarea capacităților de stocare a energiei electrice (baterii)

Solicitanții eligibili sunt: Societățile, întreprinderi mici, mijlocii și mari, constituite în baza Legii nr.31/1990 privind societățile, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, care au înscrise în actul constitutiv activități privind producerea și comercializarea de energie electrică, corespunzătoare diviziunii 35: “Producția şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiționat” din clasificarea codurilor CAEN. Perioada de depunere ste 30 iunie 2022 – ora 10:00 – 31 august 2022, ora 17:00.

Bugetul alocat schemei este echivalentul în lei a sumei de 104 milioane euro, compus din 80 milioane euro fonduri nerambursabile asigurate în cadrul PNRR și fonduri naționale în valoare de 24 milioane euro

Ajutorul se acordă în lei sub forma rambursării cheltuielilor efectuate şi nu poate depăşi:

  • 167.000 euro per MWh de stocare;
  • 15.000.000 euro pe întreprindere, pe proiect de investiții.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...