Fermierii solicită MADR despăgubiri pentru culturile afectate de secetă. Numai în Vrancea sunt 16.000 ha

Asociația Producătorilor de Porumb din România (APPR) solicită Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) să-i despăgubească pe fermierii din județele unde seceta a produs deja pagube. La acest moment, sunt zone ale țării unde culturile agricole au fost afectate în proporție de peste 20%. În Vrancea, de exemplu, circa 16.000 ha aveau un grad de dăunare între 40-80%.

„Vă rugăm să aveți în vedere cu prioritate identificarea resurselor bugetare pentru plata despăgubirilor aferente suprafețelor afectate, având în vedere concentrarea lor într-un areal limitat. În plus, fermierii români, prin vocea Alianței pentru Agricultură și Cooperare, au solicitat continuu autorităților și s-au implicat activ, începând cu 2020, an care a stat sub spectrul unei secete fără precedent, în crearea unui instrument complex pentru asigurarea sustenabilă a riscurilor majore cu care se confruntă agricultura prin mutualizarea acestor riscuri – iar acum, în absența unui astfel de instrument, autoritățile au datoria morală să identifice soluții care să dea fermierilor afectați de calamitate posibilitatea de a-și recupera pierderile pentru a putea relua procesul de producție”, se arată într-un comunicat al APPR.

Membrii APPR își arată disponibilitatea de a participa la consultări în grupul de lucru constituit în cadrul MADR pentru identificarea cu celeritate a variantelor adecvate pentru gestionarea complexă și durabilă a riscurilor din ce în ce mai mari cu care se confruntă sectorul agricol românesc

Potrivit APPR, în unele județe ale țării, situația este gravă, iar fermierii au înregistrat pagube însemnate în urma secetei pedologice severe din iarnă și primăvară, suprafețele cu culturi agricole fiindu-le afectate în proporție de peste 20%.

În județul Vrancea, de exemplu, la începutul acestei săptămâni erau centralizate procese verbale pentru circa 16.000 ha, constatând-se un grad de dăunare între 40-80%.

„De altfel, insistăm să fie admise în continuare înștiințări în acest județ, ca și în celelalte aflate în aceeași situație, deoarece tocmai dincolo de data de 15 mai se manifestă cel mai mult efectele secetei”, se arată în comunicat.

Potrivit ANM, seceta instalată deja în unele zone din Moldova, Dobrogea și Muntenia, alături de lipsa precipitațiilor în perioada următoare, vor crea probleme serioase nu doar la culturile înființate în toamnă, ci și la cele de primăvară, după cum a semnalat recent și Ziarul Puterea aici.

În aceste zone, cantitatea medie la nivel regional de precipitații se situează sub 400 de litri pe metru pătrat, ceea ce evidenţiază caracterul de regim pluviometric secetos în aceleaşi zone. Ori, pentru aprovizionarea optimă cu apă pentru culturile aflate în vegetație ar fi necesar cel puțin 6-700 l/mp, conform declarațiilor oficialilor de la ANM.

Mai multe articole...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole