Festivalul de la Cannes 2021: Scurtmetraj românesc, în competiţia Semaine de la Critique

Scurtmetrajul românesc „Interfon 15”, de Andrei Epure, a fost selectat în competiţia secţiunii Semaine de la Critique din cadrul Festivalului de Film de la Cannes 2021.

Cea de-a 74-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes va avea loc între 6 şi 17 iulie.

Anul trecut, festivalul a avut loc în condiții neobișnuite din cauza pandemiei de coronavirus. Filmele selectate au fost prezentate în alte evenimente majore de gen.

Semaine de la Critique, ajunsă la a 60-a ediţie, va avea loc între 7 şi 15 iulie. Treisprezece lungmetraje, dintre care şapte în competiţie, toate filme de debut, şi şase prezentate special, au fost selectate din 1.000 de filme vizionate. Zece scurtmetraje au fost alese în competiţie din 1.620 de astfel de producţii vizionate.

În competiţia de lungmetraje au fost selectate: „Libertad”, de Clara Roquet, „The Gravedigger’s Wife”, de Khadar Ayderus Ahmed, „Olga”, de Elie Grappe, „Piccolo Corpo”, de Laura Samani, „Rien à foutre”, de Julie Lecoustre şi Emmanuel Marre, „Amparo”, de  Simón Mesa Soto, şi „Feathers”, de Omar El Zohairy.

Semaine de la Critique va fi încheiată cu proiecţia filmului „Une histoire d’amour et de désir”, al doilea lungmetraj al regizoarei tunisiene Leyla Bouzid.

Preşedintele juriului secţiunii va fi anul acesta cineastul român Cristian Mungiu. Împreună cu producătoarea Didar Domehri, cu autoarea, compozitoarea şi actriţa Camélia Jordana, cu Michel Merkt, consultant şi producător, şi cu Karel Och, director artistic al Festivalului Internaţional de Film de la Karlovy Vary, va înmna Grand Prix Nespresso pentru cel mai bun lungmetraj, Prix Fondation Louis Roederer de la Révélation şi Prix Découverte Leitz Cine pentru scurtmetraj.

Partenerii Semaine de la Critique vor acorda trei premii – Fondation Gan à la Diffusion, SACD şi Canal+ pentru scurtmetraj.

În plus, va fi acordat şi trofeul Caméra d’or, care recompensează cel mai bun film de debut prezentat fie în selecţia oficială, în secţiunea Quinzaine des Réalisateurs sau Semaine de la Critique. Premiul va fi acordat în cadrul galei de încheiere a festivalului de preşedintele unui juriu special. Cel mai recent, în 2019, el a revenit lui César Díaz pentru „Nuestras Madres”, care a făcut parte din selecţia Semaine de la Critique.

Scurtmetraj românesc, în competiţia Semaine de la Critique

Povestea „Interfon 15” a lui Andrei Epure este a unei femei care este găsită inconştientă în faţa blocului în care locuieşte. Nimeni nu îi ştie numele, iar în timp ce aşteaptă salvarea, vecinii vorbesc despre viaţa ei şi a lor.

Distribuţia este alcătuită din Cosmina Stratan, Mihaela Sîrbu, Ana Ciontea, Ozana Oancea, Otilia Panainte, Marius Ghica, Ioana Mateescu, Liviu Pintileasa şi Mara Luca.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...

Eveniment: 60 de universităţi din România îşi vor prezenta oferta educaţională...

Un număr de 60 de universităţi cu peste 6.000 de programe de studiu pentru licenţă, masterat şi doctorat îşi vor prezenta oferta educaţională online,...