Festivalul Internațional de Teatru a decernat șapte noi stele pentru Aleea Celebrităților din Sibiu

Publicat: 28 aug. 2021, 18:40, de Aurel Drăgan, în Cultură , ? cititori
Festivalul Internațional de Teatru a decernat șapte noi stele pentru Aleea Celebrităților din Sibiu

Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu a decernat stelele pe Aleea Celebrităţilor: Charlotte Rampling, Israel Galvan, Akram Khan şi Yoshi Oida pentru anul 2021 şi Denis O’Hare, Jan Lauwers şi Helmut Sturmer pentru 2020

Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS) a decernat, în acest week-end, stelele pe Aleea Celebrităţilor din Sibiu, o structură asociată a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, concepută ca un spaţiu de recunoaştere a contribuţiilor pe care personalităţi marcante ale culturii şi artei şi-au adus-o în aceste domenii. Ceremonia de decernare a stelelor a avut loc pe Aleea Celebrităţilor din Sibiu, unde au fost prezenţi Charlotte Rampling, Israel Galvan, Denis O’Hare, Helmut Sturmer, diplomaţi, invitaţi speciali, care la finalul serii au participat la Gala Celebrităţilor, un eveniment dedicat aceloraşi personalităţi care au fost distinse cu stele.

În condiţiile în care anul trecut FITS s-a desfăşurat în mediul online, la ediţia de anul acesta au fost decernate stelele pentru două ediţii ale FITS: Denis O’Hare, Jan Lauwers şi Helmut Sturmer pentru 2020 şi Charlotte Rampling, Israel Galvan, Akram Khan şi Yoshi Oida pentru ediţia anul 2021.

Constantin Chiriac, preşedintele Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu şi directorul general al Teatrului Naţional „Radu Stanca” Sibiu (TNRS), a deschis ceremonia de acordare a stelelor. În mod simbolic fiecare stea este oferită de către un partener sau sponsor de tradiţie al Festivalului.

Prima stea i-a revenit lui Denis O’Hare, stea oferită de KEEP CALLING. „Actor de teatru, film şi televiziune, cântăreţ şi autor de piese, premiat şi nominalizat pentru cele mai importante distincţii ale Americii, Denis O’Hare primeşte o stea pe Aleea Celebrităţilor pentru opera sa impresionantă care înglobează temele mari ale umanităţii, dar şi diversitatea caracterelor pe care le aduce la viaţă” – Constantin Chiriac.

Jan Lauwers a primit o stea pentru ediţia 2020, stea oferită de AUTOKLASS.

Artistul nu a fost prezent, în numele lui a primit premiul Emile Lansman, fondator şi director Lansman Editeur. „Una dintre cele mai provocatoare personalităţi ale teatrului european, prezent cu spectacole pentru a treia oară la Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu, fondatorul Need Company, Jan Lauwers primeşte o stea pe Aleea Celebrităţilor pentru cei 30 de ani de pionierat între „a juca” şi „a interpreta”, pentru creaţia sa atât de specială recunoscută de publicul şi critica de specialitate europeană prin nenumărate premii” – Constantin Chiriac.

Helmut Sturmer a primit, de asemenea o stea pentru anul 2020, stea oferită de RAIFFEISEN BANK. „Creator de spaţii de joc în teatru, film şi operă, în România, Europa, SUA, Australia şi America de Sud, alături de nume sonore ale regiei contemporane, Helmut Sturmer primeşte o stea pe Aleea Celebrităţilor pentru spectacolele unice cărora le-a dat viaţă împreună cu Liviu Ciulei, Roberto Ciuli, Lucian Pintilie, Vlad Mugur, Andrei Şerban, Silviu Purcărete şi alţii şi pentru prietenia creatoare pe care a dăruit-o artiştilor de toate vârstele” – Constantin Chiriac.

Alte patru personalităţi au primit stele pentru FITS 2021

Israel Galvan a primit o stea oferită de THERME. „Aclamat de publicul de pretutindeni, onorat cu numeroase premii naţionale şi internaţionale, inclusiv National Dance Award UK şi New York Bessie Performance Award, invitat la cele mai importante festivaluri din lume, Israel Galvan primeşte o stea pe Aleea Celebrităţilor pentru contribuţia majoră adusă la dialogul dintre arte şi artişti, ca dansator şi coregraf” – Constantin Chiriac.

Yoshi Oida a fost, de asemenea, distins cu o stea oferită de JTI, premiul fiind ridicat de academicianul George Banu. „Actor, scriitor, profesor, cercetător, regizor de teatru, operă şi film, Yoshi Oida primeşte o stea pe Aleea Celebrităţilor pentru contribuţia sa impresionantă la creaţia, excelenţa şi dialogul în artele spectacolului în secolele 20 şi 21” – Constantin Chiriac.

Akram Khan a primit o stea oferită de UNICREDIT BANK, distincţia fiind primită în numele său de E.S. Dl. Andrew James Noble, Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord în România. „Unul dintre cei mai apreciaţi artişti ai momentului, creator de producţii de mare succes cu nume celebre în dialog, precum Sidi Larbi Cherkaoui, Sylvie Guillem, Israel Galvan, Juliette Binoche, creator al ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Londra, Akram Khan primeşte o stea pe Aleea Celebrităţilor pentru extraordinara forţă a imaginaţiei cu care a născut creaţii unice la nivel planetar” – Constantin Chiriac.

Charlotte Rampling a primit o stea pe Aleea Celebrităţilor, oferită de BRD – Groupe Societe Generale. „Una dintre cele mai strălucitoare artiste ale lumii, distinsă cu zeci de premii, model, cântăreaţă, actriţă de teatru şi film, ajunge astăzi la Sibiu. Este greu să alegi dintre filmele, spectacolele şi premiile pe care le-a primit. A lucrat cu Luchino Visconti, Sidney Lumet, Woody Allen, Claude Lelouch, Francois Ozon, i-a avut parteneri pe Yul Brynner, Franco Nero, Peter O’Toole, Sean Connery, Paul Newman, Charlotte Rampling primeşte astăzi o stea pe Aleea Celebrităţilor de la Sibiu pentru una dintre cele mai importante cariere de artist din lume” – Constantin Chiriac.

Gala Celebrităţilor, o ceremonie devenită tradiţie a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, i-a reunit pe artiştii distinşi cu stele, alături de invitaţi, parteneri, în cadrul unui eveniment de recunoaştere şi de celebrare a contribuţiei pe care personalităţile distinse cu stea pe Aleea Celebrităţilor din Sibiu şi-au adus-o la îmbogăţirea artei şi a culturii.

Cea de-a XXVIII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, din perioada 20-29 august 2021, se desfăşoară cu tema „Construim speranţa împreună” şi are o triplă dimensiune – fizică, hibridă şi online.