Fiecare rundă de alegeri se va derula într-o singură zi, în intervalul 7 – 22 – EXCLUSIV

Publicat: 23 feb. 2024, 13:34, de Ovidiu Zară, în ACTUALITATE , ? cititori
Fiecare rundă de alegeri se va derula într-o singură zi, în intervalul 7 - 22 - EXCLUSIV
Alegeri 2024

Surse din cadrul Autorităţii Electorale Permanente (AEP) au dezvăluit, în exclusivitate pentru cotidianul “Puterea”, că liderii politici ai actualei coaliţii de guvernământ au decis ca fiecare rundă de alegeri care se va avea loc în acest an (locale, europarlamentare, prezidenţiale şi parlamentare) să se deruleze pe parcursul unei singure zile şi nu pe parcursul a două zile consecutiv, aşa cum cereau recent anumiţi lideri politici. Astfel, secţiile de votare, inclusiv cele din străinătate, vor fi deschise o singură zi pentru fiecare rundă de alegeri, în intervalul orar 07.00 – 22.00.

Conform calendarului agreat de PSD-PNL, prima rundă de alegeri se va derula în data de 9 iunie a.c., atunci când românii vor vota candidaţii pentru Parlamentul European, dar şi pe cei pentru primării şi consilii judeţene. Astfel, pe tot parcursul anului vom asista la doar patru zile de alegeri, incluzând şi turul al doilea al alegerilor prezidenţiale.

În luna septembrie vor fi organizate alegerile prezidenţiale, care au fost devansate cu două luni mai devreme. Primul tur al prezidenţialelor ar urma să fie organizat în data de 8 septembrie, iar al doilea tur de scrutin pe 22 septembrie. Astfel, din cauza devansării, timp de trei luni România va avea un președinte ales și un alt președinte în exercițiu. Însă cum președintele Klaus Johannis speră să prindă o funcție la vârful UE sau la NATO, suprapunerea ar putea fi evitată, astfel că viitorul preşedinte al României şi-ar putea prelua mandatul imediat după comunicarea rezultatului celui de-al doilea tur de scrutin.

Ulterior, la finele anului, mai precis în data de 8 decembrie, vor avea loc alegerile parlamentare, acestea urmând să se desfășoare la termen.