Fii isteț! Vinde-ți casa fără să fii amendat!

Publicat: 29 mart. 2024, 15:02, de Radu Caranfil, în ACTUALITATE , ? cititori
Fii isteț! Vinde-ți casa fără să fii amendat!

În contextul unui mediu imobiliar în continuă schimbare, proprietarii de case se confruntă adesea cu dilema de a stabili prețul corect pentru vânzarea proprietății lor. Cu toate acestea, o noutate legislativă din Spania adaugă o dimensiune suplimentară acestui proces deja complex: amenzi de până la 100.000 € pentru vânzarea casei la un preț considerat prea scăzut de către autorități. Astfel, mulți proprietari se întreabă acum: „Ce sumă trebuie să ceri pentru a nu fi anchetat?

Expresia „a-ți cumpăra castele în Spania” se referă la achiziționarea sau investiția în proprietăți luxoase sau costisitoare. E vorba despre Spania, fiindcă acolo există o varietate de imobile elegante și opulente disponibile pe piața imobiliară. Această expresie este folosită pentru a descrie situația în care cineva cheltuiește sume semnificative de bani pentru a-și achiziționa case sau proprietăți de lux, care pot include palate, vile, conace sau alte tipuri de proprietăți exclusiviste. E cert că din ce în ce mai mulți români achiziționează proprietăți în Spania. Să vedem de ce:

Climat favorabil:

Spania este renumită pentru clima sa plăcută și însorită, cu veri lungi și calde și ierni blânde. Această atracție către vremea plăcută și peisajele spectaculoase face din Spania o destinație atractivă pentru achiziționarea unei case, fie ca locuință permanentă, fie ca reședință secundară pentru vacanțe.

Costuri accesibile:

În comparație cu alte țări europene, Spania poate oferi opțiuni de achiziționare a proprietăților la prețuri mai accesibile. Anumite regiuni ale Spaniei, în special zonele mai puțin turistice sau de coastă, pot oferi proprietăți la prețuri mai reduse, ceea ce este atractiv pentru cei care caută să investească în imobiliare.

Investiții imobiliare:

Pentru mulți români, achiziționarea unei proprietăți în Spania reprezintă și o oportunitate de investiție. Imobiliarele pot fi văzute ca o modalitate de a-și proteja economiile și de a obține randamente pe termen lung, mai ales în contextul unei creșteri constante a prețurilor proprietăților în unele regiuni spaniole.

Stilul de viață:

Spania oferă un stil de viață relaxat și vibrant, cu o cultură bogată, o gastronomie apreciată și numeroase activități recreative. Acest mix de elemente face ca Spania să fie o destinație atractivă pentru cei care caută să se retragă sau să-și petreacă vacanțele într-un mediu prietenos și plin de viață.

Legături culturale și lingvistice:

Există deja comunități mari de români stabilite în Spania, iar existența unor legături culturale și lingvistice facilitează procesul de integrare pentru cei care aleg să cumpere proprietăți acolo. Acest lucru poate face ca Spania să fie o opțiune mai atractivă decât alte țări străine.

În concluzie, cumpărarea de case în Spania a devenit o opțiune populară pentru mulți români datorită unei combinații de factori, cum ar fi clima plăcută, costurile accesibile, oportunitățile de investiții, stilul de viață și legăturile culturale existente. Această tendință este susceptibilă să continue să crească în viitor, în special pe măsură ce interesul pentru imobiliarele din Spania rămâne ridicat.

În caz de vânzare, legislația e aspră

Deși majoritatea proprietarilor vizează obținerea celui mai mare preț posibil pentru locuințele lor, există situații în care prețurile scăzute pot ridica semne de întrebare și pot atrage atenția autorităților fiscale. Aceste cazuri pot include vânzările la un preț simbolic către membrii familiei sau tranzacții suspecte „la negru”, care pot fi considerate forme de fraudă fiscală.

Pentru Agenția de Stat de Administrare Fiscală din Spania (AEAT), prețul de vânzare al unei proprietăți este un factor cheie în determinarea dacă o tranzacție este supusă investigației. Dacă prețul este mult sub valoarea de piață a proprietății, este posibil ca AEAT să inițieze o anchetă pentru posibile infracțiuni fiscale.

Pentru a evita aceste consecințe nedorite, proprietarii trebuie să fie atenți la modul în care stabilesc prețurile de vânzare și să respecte cerințele legale. Un prim pas este să semneze un contract de vânzare-cumpărare care reflectă prețul real al proprietății și să evite tranzacțiile neoficiale sau sume subevaluate.

Potrivit unor surse imobiliare, sancțiunile impuse de AEAT variază în funcție de procentul cu care prețul de vânzare este mai mic decât valoarea reală a proprietății. De exemplu, pentru o scădere de preț de până la 10%, sancțiunile pot fi cuprinse între 1.000 și 10.000 €, în timp ce pentru o scădere de preț mai mare de 5%, amenzile pot ajunge până la 100.000 €, împreună cu pedepse cu închisoarea.

Pentru a exemplifica, în cazul unei proprietăți evaluate la 150.000 €, un preț de vânzare între 7.500 și 15.000 € ar putea atrage sancțiuni mai mici, în timp ce un preț sub 7.500 € ar putea duce la amenzi mai mari și chiar la consecințe penale.

În concluzie, proprietarii imobiliari trebuie să fie foarte atenți la stabilirea prețurilor de vânzare și să fie conștienți de riscurile asociate cu subevaluarea proprietăților lor. Consultarea cu specialiști imobiliari și contabili poate oferi o orientare suplimentară în această privință, asigurându-se că tranzacțiile lor sunt conforme cu legislația fiscală și evitând astfel amenzi și probleme juridice neplăcute.

Sigur, rândurile de mai-sus sunt valabile, deocamdată, doar pentru cei care au proprietăți imobiliare în Spania. Dar suntem convinși că ne vom alinia, și noi, curând. Fiindcă e o zonă în care încă se petrec mișmașuri. Și, mai cu seamă, fiindcă o înăsprire a legislației ar aduce ceva mai mulți bănișori la Buget.