Firma care ține în viață Hidroelectrica a ratat șansa de a ieși din insolvență din cauza unui fost director

Publicat: 29 mai 2024, 15:13, de Cristian Matache, în ECONOMIE , ? cititori
Firma care ține în viață Hidroelectrica a ratat șansa de a ieși din insolvență din cauza unui fost director

Astăzi, 29.05.2024, Tribunalul București s-a pronunțat pentru continuarea procedurii insolvenței Hidroserv în dosarul 36365/3/2016, termen la care administratorul judiciar CITR Filiala București a solicitat închiderea procedurii.

Societatea Hidroserv, la care Hidroelectrica este unic acționar și asigură mentenanța instalațiilor hidroenergetice, a solicitat intrarea în insolvență în anul 2016, iar pe 10.10.2016 instanța a admis cererea debitoarei.

Deși Hidroelectrica, acționarul unic al Hidroserv, anunța cu surle și trâmbițe faptul că filiala ei a reușit plata creanțelor stabilite prin program încă din 24.10.2023, totuși nu a reușit să depășească procedura insolvenței.

Speța amânării este una interesantă, ținând cont că cel care contestă închiderea procedurii este nimeni altul decât fostul director general al societății, actualul președinte al directoratului CEO, Dan Iulius Plaveti.

Din datele publicate pe portalul instanțelor de judecată, se înțelege că Plaveti a fost dat afară de administratorul special Dan Cosmin Toșa (omul lui Virgil Popescu) în mod unilateral. Plaveti a contestat decizia în dosarul nr. 10756/3/2021 și a câștigat în instanță, prejudiciul ridicându-se la sume ce depășesc un milion de lei.

Cu alte cuvinte, Hidroelectrica nu a reușit decât să numească, la ordinul politic al ministrului Energiei din acea vreme, persoane care au creat prejudicii și au blocat mersul filialei de mentenanță.

Trebuie spus că actualul director al Hidroelectrica, Karoly Borbely, de la UDMR, și-a propus prin planul de management, afirmând la toate forumurile despre energie și în raportul de activitate al Directoratului, că unul din proiectele de marcă ale Hidroelectrica este reinserția Hidroserv în circuitul economic și crearea, împreună cu Uzina Constructoare de Mașini Hidroenergetice Reșița, a unei societăți puternice care să asigure mentenanța Hidroelectrica.

În realitate, Hidroelectrica este descoperită la capitolul mentenanță și oricând pot apărea sincope în Sistemul Energetic Național, ca urmare a conducerii defectuoase și a modului în care, prin administratorii speciali numiți de acționar, a fost coordonată procedura insolvenței Hidroserv.

Actualul administrator special este Medrea Bogdan, de data aceasta numit pe filiera PSD, prin concursul europarlamentarului Victor Negrescu, de la filiala PSD Alba. Persoana este controversată și nu are capacitatea de a gestiona problemele societății, după cum se vede, singurul merit al său fiind că este consilier local PSD Alba și se află în anturajul decidenților de la partid. El și mai ales tatăl lui. Firma acestuia din urmă, Vimed, a cerut în 2012 insolvența Hidroserv Sebeș.

Prin urmare, ar trebui felicitate conducerea Hidroserv și Hidroelectrica (atât Karoly Borbely cât mai ales „strategul lui Daniel Chițoiu preluat de Virgil și alți PNL-iști” – Bogdan Nicolae Badea). Or fi interese sau incompetență?