Firme de stat care trăiesc pe banii noștri

Publicat: 09 mart. 2023, 07:25, de Cristian Matache, în ECONOMIE , ? cititori
Firme de stat care trăiesc pe banii noștri

Există în România câteva companii publice care nu pot exista dacă nu primesc subvenții. An de an, pierderile de zeci și sute de milioane de lei sunt astupate cu bani de la noi toți.

La finele anului trecut, în România existau 701 companii care au statul român acționar majoritar sau minoritar. 15 dintre acestea sunt ținute în viață doar cu ajutorul subvențiilor și transferuri. Fără acești bani care să acopere pierderile, companiile în cauză ar fi intrat în insolvență și probabil ar fi dispărut.

Sunt companii din transporturi, din cercetare, din industria construcțiilor de nave sau avioane, din minerit și din energie. Unele activează pe piața liberă iar altele sunt monopoluri.

Conform unui document semnat de Alin Chitu, secretar de stat în Ministerul Finanțelor, cele 15 companii sunt următoarele:

  • Compania Națională de Căi Ferate CFR SA
  • Societatea Națională de Transport feroviar de călători CFR Călători SA
  • Metrorex
  • Societatea Națională ”Aeroportul Internațional Mihail Kogălniceanu Constanța”
  • Societatea Națională ”Aeroportul Internațional Timișoara Traian Vuia”
  • Regia Autonomă Administrația Fluvială a Dunării de Jos Galați
  • Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere
  • Regia Autonomă Administrația Canalului Navigabil Bega Timiș
  • Administrația Națională de Meteorologie
  • Regia Națională a Pădurilor Romsilva, Direcția de Creștere, Exploatare și Ameliorare a Cabalinelor SA
  • Avioane Craiova SA
  • Șantierul Naval Mangalia SA
  • Conversmin
  • Societatea Națională de Închidere Mine Valea Jiului
  • Regia Autonomă Tehnologii pentru Energia Nucleară – RATEN

Într-un raport al Ministerului Finanțelor cu privire la activitatea companiilor publice pe 2021, se poate observa că fondurile destinate subvenționării acestor firme s-au mărit de la an la an.

Subvenții de 12,67 miliarde de lei, echivalentul a 1% din PIB

În anul 2021, față de anul 2020, volumul subvențiilor acordate întreprinderilor publice centrale a crescut cu 21,60%, respectiv cu suma de 2.252.410 mii lei. În totalul subvențiilor acordate, în sumă de 12.679.198 mii lei (echivalentul a 1% din PIB), ponderea de 42,22%, a fost acordată pentru activitatea de exploatare, în timp ce pentru investiții a fost acordat un procent de 57,78%. Astfel, se observă o creștere cu 26,96% a subvențiilor pentru activitatea de exploatare și cu 17,96% a subvențiilor pentru investiții în anul 2021 față de anul 2020. Ponderea subvențiilor totale în PIB a crescut de la 0,99% din PIB în anul 2020 la 1,11% din PIB în anul 2021.

În cursul anului 2021, ÎPC (Întreprindere publică deținută de autoritatea/ăți publică/e tutelară/e centrală/e) din subordinea Ministerului Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor au beneficiat de alocarea celei mai mari părți din suma totală a subvențiilor, respectiv în pondere de 84,11%, reprezentând 10.664.573 mii lei, urmat de ÎPC din subordinea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației cu o pondere de 13,51%, reprezentând 1.713.355 mii lei și de ÎPC din subordinea Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor cu o pondere de 0,90% reprezentând 114.206 mii lei. Toate celelalte ÎPC din subordinea altor autorități publice au beneficiat de 1,48% din suma totală a subvențiilor, reprezentând 187.064 mii lei.

Cele mai mari subvenții pentru activitatea de exploatare au fost acordate în anul 2021 ÎPC din subordinea următoarelor APTC:
Ministerul Transporturilor și Infrastructurii – subvenții pentru activitatea de exploatare în sumă totală de 5.071.940 mii lei cu destinația întreținerea, repararea, administrarea și exploatarea autostrăzilor, drumurilor expres, naționale precum și a altor elemente de infrastructură rutieră, întreținerea și funcționarea/exploatarea infrastructurii feroviare publice, plata salariilor personalului, a obligațiilor la bugetul statului, a taxei de utilizare a infrastructurii feroviare, a energiei electrice, furnizorilor de combustibil, reparații material rulant; acoperirea cheltuielilor pentru transportul de călători cu metroul
Ministerul Energiei – subvenții pentru activitatea de exploatare în sumă totală de 101.005 mii lei care au avut ca destinație principală realizarea lucrărilor de cercetare dezvoltare cuprinse în Programul Anual de Cercetare RATEN privind Dezvoltarea suportului tehnic național și cooperarea internațională pentru energetica nucleară, închiderea minelor de cărbune necompetitive, reabilitarea fostelor amplasamente miniere, recultivare suprafețe, plăți compensatorii acordate angajaților care își pierd locul de muncă.

Cele mai mari subvenții pentru activitatea de investiții, au fost acordate ÎPC din subordinea următoarelor APTC (Autoritate Publică Tutelară Centrală):
Ministerul Transporturilor și Infrastructurii – subvenții pentru activitatea de investiții în sumă totală de 5.592.633 mii lei, cu destinația reabilitarea autostrăzilor, drumurilor expres, naționale precum și a altor elemente de infrastructură rutieră; investiții ale agenților economici cu capital de stat; proiecte cu finanțare din fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014-2020; susținerea infrastructurii de
transport naval;
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației -subvenții pentru activitatea de investiții în sumă totală de 1.713.355 mii lei cu destinația susținerii programului național de construcții de interes public sau social, sume alocate pentru investiții în domeniile sportiv de performanță sau de masă, sănătate, educație, cultural, infrastructură socială și edilitară;

În perioada 2019-2021 au fost alocate subvenții totale de la bugetul de stat pentru activitatea de exploatare și de investiții a ÎPC în sumă totală de 31.178.351 mii lei din care cea mai mare parte a fost alocată ÎPC din subordinea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii în sumă totală de 26.425.771 mii lei.