Fisker și Foxconn vor construi o mașină electrică accesibilă, ca vechile Mini sau VW Beetle

Publicat: 01 mart. 2021, 11:30, de Răzvan Zamfir, în LIFESTYLE , ? cititori
Fisker și Foxconn vor construi o mașină electrică accesibilă, ca vechile Mini sau VW Beetle

Mașina electrică dezvoltată de Fisker împreună cu Foxconn Technology Group, care asamblează iPhone pentru Apple, va fi una accesibilă, cu cinci locuri, care va avea aceaași țintă largă ca public, pe care o au Mini și Volkswagen Beetle.

Fisker și compania taiwaneză Foxconn au anunțat miercuri un parteneriat pentru ca Foxconn să construiască o mașină destinată piețelor din America de Nord, Europa, China și India, și vândută sub marca Fisker. Producția va începe în al patrulea trimestru al anului 2023. Fisker a spus că a trecut la faza de modelare 3D a proiectării mașinii.

„Miliardarii aveau, aceste modele, oamenii obișnuiți le aveau. Acesta este tipul de vehicul pe care dorim să îl facem, un vehicul în care clienții să se simtă bine”, a spus Henrik Fisker, fondatorul Fisker.

Mașina va avea un preț sub viitorul SUV Ocean electric complet Fisker, care va costa 37.499 dolari în SUA înainte de stimulente, a spus Fisker. Producția Ocean, primul model al companiei, va începe la sfârșitul anului viitor.

Se așteaptă ca Foxconn să construiască anual peste 250.000 de vehicule ca parte a parteneriatului Fisker, potrivit unui comunicat al companiilor.

Ocean va fi construit de Magna Steyr în Austria

Fisker Ocean va fi construit de Magna Steyr în Graz, Austria, unde producătorul contractual construiește și mașini pentru BMW, Mercedes-Benz, Toyota și Jaguar, iar producătorul american a declarat că nu a fost luată nicio decizie cu privire la locul în care va fi construit al doilea model dezvoltat cu Foxconn. El a spus că intenționează ca mașina să fie construită în „mai multe locuri” din întreaga lume.

Foxconn a produs în octombrie primul său șasiu EV și o platformă software menită să ajute producătorii de automobile să aducă mașini pe piață mai repede, dar Fisker nu ar spune dacă noul model va folosi acea platformă. Ocean va folosi o platformă dezvoltată de Magna.

„Foxconn va prelua conducerea în lanțul de aprovizionare și va prelua conducerea în proiectare, dezvoltare, distribuție și branding”, a spus Fisker.

Foxconn și Fisker vor investi împreună în model.

Cele două companii nu au discutat ca Foxconn să preia o participație la Fisker așa cum a făcut Magna International. Ca parte a tranzacției pentru construirea Ocean, furnizorul va primi mandate de cumpărare de până la 6% acțiuni în Fisker, în valoare de aproximativ 3 miliarde de dolari.

În ianuarie, Foxconn a semnat un acord de fabricație cu compania chineză de pornire a vehiculelor electrice Byton pentru a începe producția în serie a Byton M-Byte până în primul trimestru al anului 2022. O săptămână mai târziu, Foxconn și Zhejiang Geely Holding Group au declarat că își vor uni forțele pentru a furniza servicii de producție și consultanță întreprinderilor auto globale.