Florin Barbu anunță noi măsuri de sprijin pentru fermieri: „Protejăm și susținem fermierii”

Publicat: 21 iun. 2024, 15:44, de Corina Oprea, în ACTUALITATE , ? cititori
Florin Barbu anunță noi măsuri de sprijin pentru fermieri:
Florin Barbu anunță noi măsuri de sprijin pentru fermieri: "Protejăm și susținem fermierii"

Florin Barbu, ministru al Agriculturii din România, a vorbit despre măsurile de sprijin pentru fermieri, ce vor fi implementate în perioada următoare. Ce beneficii a pregătit oficialul pentru români și cum crede că va putea dezvolta acest domeniu de activitate.

Florin Barbu sprijină fermierii

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a transmis că guvernul protejează și sprijină fermierii prin noi măsuri destinate susținerii producției românești. În urma solicitărilor venite din partea fermierilor, Programul Creditul Fermierului a fost prelungit până la 31 decembrie 2024 și bugetul acestuia a fost majorat cu 646 de milioane de lei.

Barbu a subliniat că fermierii au nevoie de finanțare pentru a-și dezvolta afacerile și că, așa cum a promis, guvernul continuă să ofere credite avantajoase cu o dobândă de 1,95% pe an, iar ROBOR la 3 luni este suportat integral de Ministerul Agriculturii prin Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR).

Până în prezent, aproape 900 de fermieri au contractat credite prin acest program, valoarea totală a creditelor depășind un miliard de lei. În cadrul unei ședințe de guvern, a fost adoptată și măsura de prelungire a interzicerii importurilor din Ucraina, în absența licențierii.

Ministrul a precizat că guvernul va continua să protejeze producția românească de importurile excesive din Ucraina până la sfârșitul acestui an. Conform acordului cu Ucraina, vor fi permise doar importurile pe bază de licență pentru grâu, porumb, semințe de rapiță, semințe de floarea-soarelui, făină și zahăr.

Ministrul Barbu a reiterat că guvernul ascultă vocea fermierilor români și că este alături de ei cu proiecte și măsuri care îi sprijină atât în prezent, cât și pe termen lung.

„PROTEJĂM ȘI SUSȚINEM FERMIERIINOI MĂSURI LUATE DE GUVERN PENTRU SUSȚINEREA PRODUCȚIEI ROMÂNEȘTI

La solicitarea fermierilor am prelungit Programul Creditul Fermierului până la 31 decembrie 2024 și am majorat bugetul acestui program cu 646 de milioane de lei.

Fermierii au nevoie de finanțare pentru a-și dezvolta afacerile. Așa cum am promis, continuăm să oferim credite avantajoase cu o dobândă de 1,95% pe an și ROBOR la 3 luni suportat integral de Ministerul Agriculturii prin FGCR.

Până în prezent aproape 900 de fermieri au contractat credite prin acest program, în valoare totală de peste 1 miliard de lei. De asemenea, în ședința de Guvern am adoptat prelungirea măsurii de interzicere a importurilor din Ucraina, în lipsa licențierii.

Continuăm să protejăm producția românească de importurile excesive din Ucraina până la finalul acestui an. În baza acordului pe care îl avem cu Ucraina, vor fi permise doar importurile pe bază de licență pentru grâu, porumb, semințe de rapiță, semințe de floarea-soarelui, făină și zahăr.

Ascultăm vocea fermierilor noștri și suntem alături de ei cu proiecte și măsuri care îi ajută atât acum, cât și în viitor”, transmite Florin Barbu.