Florin Cîțu: Dacă proiectul privind comunicațiile are probleme, vor fi corectate în Senat

Publicat: 13 dec. 2021, 14:57, de Aurel Drăgan, în News , ? cititori
Florin Cîțu: Dacă proiectul privind comunicațiile are probleme, vor fi corectate în Senat

Preşedintele Senatului, liderul liberal Florin Cîţu, a declarat luni că proiectul privind comunicaţiile electronice a ajuns la Biroul permanent (BP), urmează să fie trimis comisiilor de specialitate pentru rapoarte, iar dacă „modul în care a fost scris prezintă probleme”, actul normativ va fi corectat în Senat.

A ajuns la BP, are termen de comisie, de rapoarte. Ideea e următoarea, trebuie să ne uităm dacă acel articol este conform legislaţiei în vigoare. Asta vor spune specialiştii, eu ştiu că el a fost pus acolo pentru securitatea naţională, nu avea nicio treabă cu persoane fizice. Dacă cumva modul în care a fost scris prezintă probleme, bineînţeles că va fi corectat în Senat„, a precizat Cîţu, după Biroul permanent.

El a declarat, vineri, referitor la proiectul privind comunicaţiile electronice, că a primit toate avizele, inclusiv de la CSAT, proiectul fiind necesar pentru demararea licitaţiilor 5G.

Este Codul comunicaţiilor şi este la componenta care se uită la securitate naţională. Dacă acolo există diferenţe cu Codul de procedură penală, bineînţeles că ele pot fi îndreptate. Varianta a fost avizată de CSAT„, a afirmat Cîţu, întrebat în legătură cu proiectul de lege pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul comunicaţiilor electronice care ar permite interceptarea conversaţiilor de pe WhatsApp, Telegram şi Signal.

Alianţa pentru Unirea Românilor a cerut, vineri, senatorilor să nu voteze proiectul de lege pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul comunicaţiilor electronice care ar permite interceptarea conversaţiilor de pe WhatsApp, Telegram şi Signal. 

Creșterea inflației este tranzitorie

Referitor la inflație, Cîțu a declarat că indicatorul se află în „teritoriul” Băncii Naţionale a României (BNR), care se uită foarte atent la evoluţia acesteia, şi dacă ar fi văzut o problemă, ar fi luat decizii „mai demult”.

El şi-a exprimat încrederea în BNR, menţionând că „merge” în continuare pe măsurile pe care aceasta le ia în privinţa inflaţiei, care este „doar tranzitorie”.

Am încredere în Banca Naţională a României când spune că această creştere a inflaţiei este una tranzitorie, pentru că dacă ar fi fost ceva permanent, sunt sigur că Banca Centrală ar fi luat decizii mai demult. Inflaţia sau dinamica inflaţiei este în teritoriul Băncii Naţionale, eu am încredere că Banca Naţională se uită foarte atent la evoluţia inflaţiei şi dacă ar fi văzut o problemă ca rata inflaţiei să fie permanentă, ar fi luat măsurile necesare pentru ca această rată a inflaţiei să scadă. Având în vedere că măsurile pe care le-au luat au dus la această rată a inflaţiei, eu merg în continuare pe ceea ce spune Banca Naţională, că este doar tranzitorie„, a explicat liderul liberalilor.

Dacă nu se vor găsi soluţii care să ducă la o scădere naturală a preţurilor de energie, a adăugat Cîţu, inflaţia va creşte.

Este o surpriză în informaţia de astăzi (faptul că inflaţia a fost de 7,9% în octombrie – n.r.), aţi văzut că măsurile care au fost luate de a plafona preţurile au dus la o stagnare a preţurilor la energie. Problema este că aceste preţuri vor fi oprite doar până în martie şi dacă până atunci nu se găsesc soluţii care să ducă la o scădere naturală a preţurilor la energie, inflaţia va creşte după acea perioadă„, a arătat Cîţu, răspunzând unei întrebări pe această temă.