Florin Cîţu, despre certificatul verde: Nu vom putea susţine de la buget costurile suplimentare

Publicat: 17 ian. 2022, 15:05, de Puterea.ro, în ESENȚIAL , ? cititori
Florin Cîţu, despre certificatul verde: Nu vom putea susţine de la buget costurile suplimentare

Preşedintele PNL, Florin Cîţu, a afirmat luni la Parlament că susţine în continuare introducerea certificatului verde. Fostul premier spune că , în lipsa certificatului verde, ”nu vom putea susţine de la buget costurile suplimentare şi pentru concedii medicale şi pentru şomaj tehnic, dar şi pentru factura la energie”.

Dacă nu există în coaliţie susţinere pentru el, atunci trebuie să ne asumăm că sunt alte costuri pentru economie, a mai spus Cîţu, adăugând că, în opinia sa, ”acest val trebuia gestionat altfel”.

Florin Cîţu a afirmat că din punctul lui de vedere era nevoie de adoptarea certificatului verde.

”Înţeleg că nu mai îngrijorează pe nimeni şi înţeleg că faptul că avem peste 10.000 de cazuri zilnic şi aceste cazuri cresc nu reprezintă o problemă în acest moment. Pentru mine reprezintă şi vă spun şi de ce. 10.000 de persoane infectate înseamnă concedii medicale, înseamnă persoane care au intrat în contact, şi care stau şi ele acasă, alte concedii medicale. Înseamnă costuri pentru companii şi pentru stat. Nu mai spun că, dacă aceste costuri vor creşte, e posibil să avem companii care îşi vor opri activitatea pentru că nu vor putea să funcţioneze. Oamenii aceia vor trebui să stea acasă. Deci reprezintă un cost pentru economie şi pentru societate care nu este luat în calcul, pe lângă costul pe care îl avem cu energia”, a spus Cîţu.

Eu sunt foarte curios să văd dacă acesta a fost planul de la început, să avem un număr mare de persoane infectate sau nu, pentru că nu văd niciun plan pentru a reduce numărul de persoane infectate, nu văd un plan care să crească numărul de persoane vaccinate, doar văd că, cumva, suntem ok, toată lumea încearcă să ignore acestă problemă. Eu nu o ignor şi vă spun că reprezintă un cost foarte mare pentru economie şi ar trebui găsită o soluţie”, a spus Cîţu.

Preşedintele PNL a precizat că susţine în continuare certificatul verde.

”Dacă nu există în coaliţie susţinere pentru el, atunci trebuie să ne asumăm că sunt alte costuri pentru economie, dacă nu există certificatul verde”, a spus Cîţu.

El a precizat că presupune că există un plan, altfel nu am avea atâtea cazuri.

”Eu presupun că ăsta e planul, deja se întâmplă, altfel nu îmi dau seama ce se întâmplă”, a spus el.

Întrebat dacă se va discuta în coaliţie despre certificatul verde, Florin Cîţu a arătat că astăzi se va discuta despre energie.

”Astăzi vorbim despre energie, vom avea şi altă coaliţie în care va trebui să vedem dacă acesta a fost planul sau care este planul de reducere a numărului de persoane infectate. Nu vom putea susţine de la buget costurile suplimentare şi pentru concedii medicale şi pentru şomaj tehnic, dar şi pentru factura la energie. Sub niciun caz nu vom putea face acest lucru”, a mai asfirmat preşedintele PNL.

Despre afirmaţia ministrului Sănătăţii, că nu mai vede urgenţa acestui certificat, Cîţu a răspuns: ”Atunci înseamnă că resursele de la buget, se ştie deja de unde vin, pentru persoanele în concediu medical şi în şomaj tehnic şi nu trebuie să mai discutăm. Eu rămân la opinia mea că acest val trebuia gestionat altfel, dar este opinia mea de economist să spun aşa, şi de om care se uită la modul în care este gestionată situaţia. Îmi aduc aminte că în vară, când erau zece mii de cazuri, eram atacaţi toată ziua, acum se pare că nu mai este o problemă”, a mai arătat Cîţu.