Florin Cîțu: Execuția bugetară la două luni arată o creștere a cheltuielilor de personal

Publicat: 07 apr. 2021, 18:00, de Aurel Drăgan, în News , ? cititori
Florin Cîțu: Execuția bugetară la două luni arată o creștere a cheltuielilor de personal
Florin Cîțu (Sursa: Inquam Photos / Octav Ganea)

Premierul Florin Cîţu a declarat, miercuri, că execuţia bugetară pe primele două luni a acestui an arată o creştere a cheltuielilor de personal mai mare decât cea estimată şi a solicitat ministrului Finanţelor o situaţie pentru toţi ordonatorii de credite, menţionând că în buget există o limită de 110 miliarde de lei a acestor cheltuieli, care nu va fi depăşită.

„Am discutat despre cheltuielile de personal. Pentru execuţia bugetară pe două luni şi pe ceea ce avem preliminar pe luna martie arată o creştere a cheltuielilor de personal. Am cerut ministrului de Finanţe să prezinte în şedinţa următoare o extrapolare pe baza execuţiei bugetare a cheltuielilor de personal pentru toţi ordonatorii de credit, pentru că avem o limită de 110 miliarde de lei în buget pe care nu o vom depăşi. Mie îmi arată distribuţia că, până acum, este o creştere mai mare decât estimam a cheltuielilor de personal şi vreau să ştiu de unde vine această cheltuială de personal mai mare pentru că ştiţi foarte bine că legislaţia în vigoare nu ar fi permis acest lucru”, a afirmat Cîţu, după şedinţa de Guvern.

Întrebat dacă bugetarii s-ar putea aştepta la concedieri, Cîţu a spus: „Nu, nu înseamnă acest lucru”.

„Aş vrea să ştiu cum s-a întâmplat, atâta tot. Noi trebuie să ne încadrăm într-o cheltuială bugetară de 110 miliarde de lei anul acesta. Vreau să văd cum s-a întâmplat, dacă a fost în urma unor acte normative care au permis nişte cheltuieli temporare, cum ar fi: am plătit în plus pentru centre de vaccinare sau într-un spital au apărut cheltuieli suplimentare. Vreau să vedem exact ce se va întâmpla şi după aceea vom lua o decizie”, a adăugat premierul. 

Comitetul interministerial

Premierul a mai anunțat și că a prezentat în Guvern decizia privind constituirea Comitetului interministerial pentru revenirea României la normalitate la 1 iunie 2021, menţionând că aceasta va fi publicată în Monitorul Oficial.

„Am prezentat decizia de prim-ministru care se va fi publicată astăzi în Monitorul Oficial prin care se constituie Comitetul interministerial pentru revenirea României la normalitate la 1 iunie 2021. Este vorba de un prim pas, aşa cum am anunţat, ar trebui să avem la finalul lunii mai 5 milioane de persoane vaccinate, la finalul lunii iulie, aşa cum arată calendarul cum vom primi dozele de vaccinuri în perioada următoare, să avem 10 milioane vaccinate, deci 70% dintre adulţi şi putem să vorbim în aceste două etape de redeschiderea economiei. Vreau să pornim deja această discuţie, asta le-am spus colegilor mei din Guvern, să ne pregătim, să ne asigurăm că avem cele mai bune măsuri”, a afirmat Cîţu, după şedinţa Executivului.

El a adăugat că FMI a dat o veste „bună”, estimând o creştere economică de 6% pentru România.

„FMI, care este un critic al tuturor economiilor în dezvoltare, a venit cu veste foarte bună pentru România, ceea ce arată că are încredere în măsurile pe care le ia acest Guvern şi în programul de guvernare, o creştere economică de 6% estimată pentru anul acesta, cu mult peste ce estimau cei din Guvern, de la Comisia de Statistică sau instituţiile internaţionale”, a explicat prim-ministrul.

Întrebat ce măsuri se pot lua concret de la 1 iunie, Cîţu a spus că sunt mai multe variante pe masa de lucru.

„În primul rând, ar trebui să ne gândim că toate măsurile pe care le-am luat, le-am luat într-o anumită ordine, cel mai simplu, de la măsuri imediate, apoi au fost din ce în ce mai dure măsurile. Ele vor fi în ordinea inversă, vom începe să relaxăm din momentul în care au fost introduse. De exemplu, cel mai simplu ar fi să relaxăm condiţiile pe care le-am luat acum, în ultima perioadă, acum o săptămână şi despre care am tot discutat. Asta ar fi cel mai simplu să revină la normal. Dacă vom avea, de exemplu, toate persoanele vaccinate în sectorul HORECA, putem să discutăm poate de sectorul HORECA care să nu mai depindă de rata de incidenţă sau să depindă altfel de rata de incidenţă, să nu fie la fel cu celelalte ş.a.m.d.. Sunt mai multe variante pe masa de lucru. Dar, vă dau două orizonturi, vă dau un orizont 1 iunie, în care avem 5 milioane, asta înseamnă aproape 35% dintre persoane, şi finalul lunii iulie, când avem 10 milioane de persoane, asta înseamnă 70% şi atunci putem să vorbim de o relaxare şi mai mare a restricţiilor”, a precizat Cîţu.