Florin Cîțu: Reorganizarea teritorială a unor localități ar fi bine să se facă în mod natural

Premierul Florin Cîţu a declarat joi, la Alba Iulia, că a văzut propunerea primarului din Cluj-Napoca, Emil Boc, referitoare la o reorganizare administrativ-teritorială a localităţilor care nu se pot susţine material, însă este de părere că aceste „unificări” ar trebui să fie stimulate să se facă într-un mod natural.

Sunt 1.250 de UAT-uri în România ale căror venituri cu salariile sunt mai mari decât veniturile proprii sau venituri totale chiar. Avem clar o problemă (…). Pot să vă spun că ne uităm şi am văzut propunerea domnului Boc în ce priveşte reorganizarea administrativă. Aş vrea să o facem cumva să creăm motivaţia să se facă natural, adică să creăm proiecte în jurul cărora aceste UAT-uri să se unească. Dacă venim într-o zonă să creăm şcoală, spital, natural să se unească aceste UAT-uri şi să creeze această unitate administrativă. Cam aşa aş vedea lucrurile dar, bineînţeles, este o opinie personală, încă nu am discutat. Dar este adevărat, este o problemă de sustenabilitate a finanţelor, pe de o parte, din cauza deciziilor pe care le iau anumiţi primari care cresc anumite cheltuieli fără să aibă venituri, dar, pe de altă parte, situaţia efectivă. Multe UAT-uri chiar nu au venituri, nu au de unde să plătească (…). Sunt de acord, am auzit propunerea dar eu merg pe varianta crea o motivaţie pentru a se uni natural aceste UAT-uri, dacă se poate„, a spus Florin Cîţu. 

Noi relaxări de la 1 iulie

Florin Cîțu a vorbit și despre relaxarea restricțiilor de pandemie de la 1 iulie și a arătat că vor fi condiții mai lejere pentru organizarea de târguri.

Cred că săptămâna viitoare vom relaxa condiţiile pentru târguri. Ştiu că este acest interes pentru târguri, talciocuri, şi condiţiile vor fi relaxate de la 1 iulie. Se vor putea redeschide”, a afirmat Florin Cîţu, întrebat joi la Alba Iulia când vor fi aprobate noile măsuri de relaxare pentru 1 iulie.

1 COMENTARIU

  1. O noua organiz.terit.administrativa nstural nu se va face niciodata. Trebuie modificata legislatia. Apoi avem si cons judetene si prefecturi, si orase care arata precum comunele, comune cu 10-30 de sate. Polonia, Ungaria, Bulgaria au facut o regionalizare moderna de acum doua decenii si noi o avem din 1968.iar toti guvernantii si partidele au nevoie de voturi nu de progres real si mai rapid.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Eveniment: 60 de universităţi din România îşi vor prezenta oferta educaţională...

Un număr de 60 de universităţi cu peste 6.000 de programe de studiu pentru licenţă, masterat şi doctorat îşi vor prezenta oferta educaţională online,...
Sursa foto: Facebook Manuela Hărăbor

Cum a descoperit Manuela Hărăbor că are un copil cu autism

Frumoasa actriță Manuela Hărăbor are un băiat de 32 de ani, cu autism. Artista povestește cum a descoperit că Andrei, fiul ei, are autism...