Florin Cîțu: Ținta de deficit rămâne 7% din PIB în acest an

Publicat: 27 ian. 2021, 17:15, de Aurel Drăgan, în ESENȚIAL , ? cititori
Florin Cîțu: Ținta de deficit rămâne 7% din PIB în acest an
Florin Cîțu (Sursa: Inquam Photos / Octav Ganea)

Ţinta de deficit pentru bugetul de stat pe 2021 rămâne la 7%, a declarat premierul Florin Cîţu, care a precizat, totodată, că se va introduce, în premieră, bugetarea multianuală.

„Ţintele rămân aceleaşi, mergem pe un deficit de 7%, sperăm să ajungem la 7%, 7% – 7,1%, dar în jurul acestei cifre mergem. Şi aş vrea să spun de ce trebuie să facem această muncă şi durează mai mult sau pare că durează mai mult, deşi obiectivul este acela de a veni în Parlament săptămâna viitoare, pentru că reversăm sau întoarcem sau introducem reforme care au fost amânate 30 de ani sau măsuri care au avut un efect devastator, distrugător pentru finanţele publice în ultimii ani trebuie modificate pentru a crea o sustenabilitate a finanţelor publice în anii următori. Este important, prin acest buget, să menţinem încrederea pe care am creat-o anul trecut, încredere faţă de Comisia Europeană, faţă de investitorii străini, faţă de agenţiile de rating. De aceea, este un buget foarte important”, a afirmat Cîţu, la Palatul Victoria, după şedinţa de Guvern.

El a subliniat că bugetul pe 2021 va trebui să susţină relansarea economiei.

„Este un buget care pune bazele unei economii puternice pentru perioada următoare, 2021 – 2024. Mai mult, analiza pe acest buget este puţin diferită, pentru că începem cu acest buget prima parte a unei bugetări multianuale. De aceea, vom introduce în România, cred că din 2023, bugetarea multianuală, dar începem cu acest buget şi mă uit şi la bugetul din 2021 şi la bugetul din 2022 şi vă spun că aceasta este discuţia din Comisia Europeană. Vorbim de cele două bugete, pentru că o parte din reformele pe care le implementăm în 2021 vor avea impact real în economie în 2022. Deci, este puţin mai laborioasă această muncă, dar, în premieră, introducem această bugetare multianuală care va fi în efect din 2024″, a explicat Florin Cîţu.

Premierul a menţionat că, în şedinţa de Guvern, le-a cerut miniştrilor să prezinte mai multe detalii pe marginea măsurilor de reformă propuse.

„Am avut o discuţie cu toţi miniştrii, pentru că, ştiţi foarte bine, am cerut un set de măsuri de reformă de la fiecare minister şi doresc puţin mai mult detaliu acolo, dar sunt măsuri pe care le aşteptăm şi le veţi vedea în perioada următoare. Multe dintre ele le-am anunţat deja în spaţiul public, deja ştiţi la ce ne referim – la companiile de stat (…) sau Legea salarizării, Legea pensiilor, care vor fi în perioada următoare, dar şi eliminarea unor cheltuieli ineficiente din buget în această perioadă”, a precizat Cîţu.