Florin Cîţu: Viitorul Republicii Moldova este în marea familie europeană

Preşedintele Senatului, Florin Cîţu, a declarat sâmbătă că viitorul Republicii Moldova este în marea familie europeană.

„În şedinţa comună de astăzi reafirmăm legătura specială dintre ţările noastre. (…) Viitorul Republicii Moldova este în marea familie europeană. Este un deziderat fundamental deopotrivă pentru Republica Moldova, dar şi pentru România, în virtutea trecutului, valorilor şi idealurilor care ne unesc”, a afirmat Florin Cîţu, în discursul susţinut în cadrul şedinţei comune a Parlamentelor Republicii Moldova şi României, care are loc la Chişinău.

El a subliniat că România este şi va fi cel mai consecvent partener al Republicii Moldova.

„Vom continua să sprijinim fără rezerve, în toate formele relevante la nivelul UE, aspiraţiile Republicii Moldova de racordare fermă şi ireversibilă la Uniunea Europeană. Am încredere foarte mare că la Consiliul European de săptămâna viitoare va fi acordat statutul de ţară candidată Republicii Moldova, Ucrainei şi Georgiei, deschizând o nouă etapă în relaţiile celor trei state cu Uniunea Europeană. (…) România va continua să acorde sprijin substanţial necesităţilor Republicii Moldova prin asistenţă financiară, materială şi transfer de expertiză şi să se implice activ pentru a vedea transpuse în paşi concreţi progresele înregistrate de Chişinău pe calea integrării europene. Ne dorim ca sprijinul politic, financiar şi tehnic acordat de UE în procesul de integrare să fie unul cât mai substanţial, vizibil şi resimţit de cetăţeni. Dincolo de măsurile de asistenţă financiară şi tehnică întreprinse în plan bilateral, România susţine în mod prioritar extinderea asistenţei macro-financiare a UE, acordarea de sprijin în actualul context al crizei refugiaţilor, precum şi în domeniul consolidării securităţii energetice a Republicii Moldova”, a mai spus Florin Cîţu.

Preşedintele Senatului a vorbit şi despre războiul din Ucraina şi a subliniat că Republica Moldova are nevoie de sprijinul UE.

„În pofida presiunilor geopolitice şi a contextului dificil, Republica Moldova a gestionat exemplar valul masiv de refugiaţi din Ucraina. Indiferent de complexitatea provocărilor, Republica Moldova a demonstrat că este un stat cu o vocaţie europeană solidă. (…) Republica Moldova are nevoie de sprijinul UE şi al statelor membre pentru a continua să facă faţă acestei crize şi problemelor cu care se confruntă”, a precizat el.

Reuniunea de la Chişinău are loc la doar o zi după ce Comisia Europeană a recomandat statelor membre ale Uniunii Europene să acorde Ucrainei şi Republicii Moldova statutul de candidat la aderarea la UE.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...
Cristina Todoran și Ludovic Orban, fostul premier al României

Ludovic, te iubesc! Poze cu Orban și amanta tinerică EXCLUSIV

Telenovela dintre Ludovic Orban, fostul premier al României, și Cristina Todoran, tinerica politiciană PNL-istă continuă. Am primit la redacție un set de fotografii inedite...