Flutur și Cioloș se bat controlul Gărzii Naționale Forestiere

Printr-o Ordonanță de Urgență asumată în urmă cu mai bine de o lună de zile de premierul Florin Cîțu s-a înființat Garda Națională Forestieră, dar funcționarea ei este blocată pentru faptul că șefia instituției este disputată de baronul PNL de Suceava, Gheorghe Flutur, și liderul USR-PLUS, Dacian Cioloș.

Care este urgența?

Pe data de 30 iunie 2021, Guvernul aprobat la propunerea ministrului UDMR al Mediului, Apelor si Pădurilor, Barna Tanczos, Ordonanța de Urgența privind înființarea Gărzii Forestiere Naționale.

Urgența a fost motivată prin faptul că „această măsură vine ca urmare a evoluției continue a activităților în domeniul silvic, în vederea obținerii unor rezultate mai bune în lupta împotriva infracționalității de mediu, în special a tăierilor ilegale de păduri, dar și pentru întărirea capacității de control și monitorizarea fondului forestier„, a subliniat atunci ministrul Tanczos Barna.

Dar Ministerul Mediului a comunicat că „Structura organizatorică, numărul de personal, atribuțiile și competențele Gărzii Forestiere Naționale și ale Gărzilor forestiere din subordine se stabilesc prin hotărâre a Guvernului, la propunerea autorității publice centrale care răspunde de silvicultură, în termen de minim 30 de zile de la intrarea in vigoare a actului normativ„.

Atunci se pune întrebare: Care este urgența dacă nici în 30 de zile instituția nu devine funcțională?

Barna Tanczos trebuie să aleagă între Flutur și Cioloș

Tot în acea ordonanță se precizează: „Conducerea Gărzii Forestiere Naționale va fi asigurată de un inspector general cu rang de secretar de stat, care are calitatea de ordonator secundar de credite, ajutat de un inspector general adjunct, cu rang de subsecretar de stat, angajați în condițiile legii„, iar „Gărzile Forestiere trec în subordinea Gărzii Forestiere Naționale, ca instituții publice cu personalitate juridică„.

Dar, potrivit informațiilor noastre, ministrul Mediului Barna Tanczos nu a propus premierului structura organizatorică pentru că, din punct de vedere politic, nu s-a clarificat cine va impune inspectorul general al Gărzii Forestiere Naționale.

Baronul PNL de Suceava, Gheorghe Flutur, vrea ca la conducerea noii instituții să fie numit controversatul șef Gărzii Forestiere Suceava, Mihai Gășpărel. Însă, liderul USR-PLUS, Dacian Cioloș, îl susține pentru acest post pe fostul senator USR, Mihai Goțiu.

Mai multe articole...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole