Fluviul Oder: ”Alga aurie” ar fi cauza morții a peste 100 de tone de pești

O algă toxică ar fi principala cauză pentru moartea a peste 100 de tone de pești în fluviul Oder care traversează Germania și Polonia, a anunțat Ministerul german al Mediului, transmite AFP.

Andreas Kubler, purtătorul de cuvânt al Ministerului german al Mediului, a declarat într-o conferință de presă că analizele realizate recent de „Institutul Leibniz şi de Universitatea din Viena întăresc bănuiala că înmulţirea în masă a unei alge toxice ar putea fi responsabilă pentru moartea peştilor”.

Este vorba de ”alga aurie” întâlnită frecvent în estuare, care se dezvoltă anormal în ape cu salinitate sub cea a  apelor marine.

Purtătorul de cuvânt Kuber a subliniat că proliferarea acestei alge în apele dulci ale Oderului demonstrează o salinitate anormală a fluviului, ceea ar putea avea cauze industriale.

De altfel, specialiștii din Germania și Polonia au bănuit că substanțele chimice ar fi una din cauzele acestui fenomen.

„Enorme cantităţi de deşeuri chimice au fost probabil deversate în fluviu, în deplină cunoştinţă a riscurilor şi a consecinţelor”, a declarat prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki.

Totuşi, „niciunul dintre eşantioanele testate până acum nu a indicat prezenţa unor substanţe toxice”, a precizat ministrul polonez al Mediului, Anna Moskwa.

Încă din data de 28 iulie, locuitorii şi pescarii din perimetrul polonez al fluviului au semnalat moartea peștilor din fluviul Oder. Autorităţile germane au acuzat Polonia că nu le-au informat în legătură cu această situaţie. La rândul său, Guvernul polonez a fost criticat pentru că nu a luat măsuri cu rapiditate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

O polițistă de la Rutieră înjură ca la ușa cortului. Conducerea...

O polițistă din București s-a filmat cu cameră body cam din dotare în timp ce înjura ca la ușa cortului un șofer tras pe...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...