FMI: Datoria globală este egală cu tot produsul intern brut global

Publicat: 29 ian. 2021, 08:30, de Aurel Drăgan, în Indicatori macro , ? cititori
FMI: Datoria globală este egală cu tot produsul intern brut global
logo FMI

Datoria globală a ajuns probabil la 98% din PIB la finalul lui 2021, deoarece guvernele au adoptat măsuri de sprijin fiscal de aproape 14.000 de miliarde de dolari, în contextul pandemiei de coronavirus, dar sprijinul fiscal trebuie menţinut până se consolidează redresarea, se arată în Raportul actualizat de monitorizare fiscală, publicat de Fondul Monetar Internaţional.

Sprijinul fiscal include cheltuieli directe suplimentare de 7.800 miliarde dolari, împrumuturi, infuzii de capital şi garanţii, în valoare de 6.000 de miliarde de dolari. Sprijinul total a urcat cu aproximativ 2.200 miliarde dolari din octombrie, apreciază FMI.

„Este crucială cooperarea globală în domeniul producerii şi distribuirii pe scară largă a tratamentelor şi vaccinurilor către toate statele, la un cost scăzut. Vaccinarea este pentru binele public global, salvează vieţi şi, în cele din urmă, banii contribuabililor din toate statele”, se arată în raport.

„Cu cât mai repede se termină pandemia, cu atât mai repede economiile pot reveni la normal şi oamenii au nevoie de mai puţin sprijin guvernamental”, apreciază FMI.

Conform Raportului actualizat de monitorizare fiscală, datoria guvernamentală brută globală ca procent din PIB va ajunge la 99,5% în 2021, comparativ cu 83,5% în 2019.

Pentru ţările G20, datoria va ajunge la 109% din PIB în 2021, iar în economiile avansate va urca la 124,9% din PIB.

De asemenea, FMI se aşteaptă la un deficit global de 8,5% din PIB în acest an, la un deficit de 9,4% din PIB pentru ţările G20 şi de 8,8% din PIB pentru economiile avansate.

Chiar şi după ce se consolidează redresarea, multe ţări cu venituri scăzute vor avea nevoie de asistenţă suplimentară, inclusiv prin suspendarea sau restructurarea datoriilor, apreciază FMI.

De asemenea, instituţia a cerut măsuri de politică fiscală care să permită „o transformare verde, digitală şi incluzivă”. Aceste măsuri includ investiţii în sistemele de sănătate, instruirea la locul de muncă, subvenţii pentru cei care fac angajări şi reducerea cheltuielilor inutile.