FMI propune mai multă transparență în utilizarea Drepturilor Speciale de Tragere

Publicat: 28 feb. 2021, 14:30, de Aurel Drăgan, în ESENȚIAL , ? cititori
FMI propune mai multă transparență în utilizarea Drepturilor Speciale de Tragere

Fondul Monetar Internaţional va propune metode de îmbunătăţire a transparenţei şi a răspunderii privind modul în care sunt folosite Drepturile Speciale de Tragere (DST), o cerinţă cheie a SUA pentru a sprijini o nouă alocare a monedei de rezervă create de FMI, transmite Reuters.

O nouă alocare de Drepturi Speciale de Tragere ar spori poziţiile de rezervă ale tuturor statelor membre FMI şi ar reprezenta „o opţiune net superioară la alternativele care sunt acum disponibile pentru statele mai sărace”, a afirmat Geoffrey Okamoto, prim adjunct al directorului general al FMI.

FMI va răspunde solicitărilor #G20 privind o alocare generală de DST. Pentru ca ţările să vadă beneficiile maxime de pe urma acestor Drepturi Speciale de Tragere, vom propune metode de îmbunătăţire a transparenţei şi a răspunderii privind modul în care sunt folosite şi alocate”, a explicat Okamoto, într-o postare pe Twitter.

Vineri, miniştrii de Finanţe din G20 şi-au exprimat sprijinul ferm pentru majorarea rezervelor de urgenţă ale FMI, după ce joi secretarul Trezoreriei americane, Janet Yellen, a susţinut o nouă alocare de Drepturi Speciale de Tragere, dar a apreciat că sunt necesari parametri extinşi pentru a spori transparenţa asupra modului în care fondurile sunt alocate şi utilizate.

Poziţia actualului secretar al Trezoreriei americane diferă semnificativ de cea a precedentei administraţii de la Washington, care a indicat că SUA, cel mai mare acţionar la FMI, nu sunt deschise la ideea unei noi alocări.

Italia, care deţine preşedinţia G20 anul acesta, pledează pentru o nouă alocare de DST-uri în valoare de 500 de miliarde de dolari, o idee sprijinită de alte state membre G20 ca metodă de a îmbunătăţi nivelul lichidităţii în ţările sărace şi de a sprijini sistemele lor de sănătate.

Alocarea de Drepturi Speciale de Tragere şi măsurile de sporire a creditării din partea Băncii Mondiale şi a FMI sunt necesare pentru sprijinirea eforturilor de a ţine sub control pandemia şi a de atenua impactul ei devastator, în special în ţările sărace, cu resurse mai reduse, a apreciat Yellen.

O nouă alocare de DST-uri este similară cu tipărirea de bani de către o bancă centrală deoarece noile Drepturi Speciale de Tragere conferă fiecărui stat membru al FMI mai multe rezerve pe care le poate trage proporţional cu participaţia statului respectiv la FMI.

Ultima dată când Fondul a aprobat o nouă alocare de Drepturi Speciale de Tragere (DST) în valoare de 250 miliarde de dolari a fost în 2009, în perioada crizei financiare globale, când instituţia financiară a crescut lichiditatea pentru ţările care aveau nevoie de numerar.

Un expert FMI a spus că o nouă alocare de DST-uri în valoare de 500 de miliarde de dolari ar permite instituţiei financiare să ofere un sprijin de aproximativ 14 miliarde de dolari ţărilor cu venituri reduse şi de 60 de miliarde de dolari pentru pieţele emergente, însă alţi experţi sunt de părere că sumele ar putea fi mult mai mari.

Chiar dacă sumele vehiculate sunt relativ mici, injecţia de capital ar avea un impact mult mai mare pentru economiile sărace şi de asemenea ar putea linişti pieţele financiare într-o perioadă în care multe din ţările sărace sunt în pragul insolvenţei.

G20 este grupul celor 20 de economii dezvoltate şi emergente.