FNPMF: 89% dintre medicii de familie nu susțin distribuirea iodurii de potasiu prin cabinetele lor

Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) semnalează că 89% dintre medicii de familie nu susțin distribuirea iodurii de potasiu prin cabinetele lor și propune ca soluții implicarea primăriilor, farmaciilor și a Inspectoratului pentru Situații de Urgență în această activitate.

Într-un sondaj realizat de FNPMF, în perioada 25-29 martie a.c. pe tema distribuirii iodurii de potasiu, 89% dintre medicii de familie respondenți au respins planul Ministerului Sănătății ca aceste pastile să fie distribuite prin intermediul cabinetelor de medicina familiei. Întrebați cine ar trebui să distribuie pastilele, 36% au răspuns „farmaciile”, 36% „primăriile” și 28% „Inspectoratul pentru Situații de Urgență”, se subliniază în comunicatul FNPMF.

FNPMF consideră că  ”primăriile existente în fiecare localitate urbană şi rurală din România, farmaciile sau chiar Inspectoratele pentru Situații de Urgență deţin capacitatea logistică pentru a distribui pastilele populației eligibile într-un timp scurt, de 2-3 săptămâni, ca pregătire pentru un eventual accident sau atac nuclear, dacă autoritățile române consideră necesar. În aceste unități și instituții sunt angajați sute de mii de bugetari, de zeci de ori mai mulți decât cei nici măcar 10.000 de medici de familie”.

Dr. Irina Franciuc, medic de familie Suceava, atrage atenția că:  ”Astea nu-s nişte pastile ca nişte bomboane. Şi-au făcut depozite de tot felul de prostii şi în pandemie şi unii din cauza porcăriilor pe care le-au înghiţit şi le-au cumpărat şi-au pierdut vieţile.  La fel se va întâmpla şi cu această pastilă pentru că asta nu e o pastilă inofensivă.”

Dr. Raluca Zoiţanu, președinta FNPMF, subliniază că: ”Nu putem doar un medic şi o asistentă să ne ocupăm şi de această distribuţie pentru pacienţi care, oricât speră domnul ministru că se vor programa ordonat şi vor veni într-un timp oarecare să ia pastilele, ştim că vor veni cu toţii la uşă, peste pacienţii programaţi şi ne vor face absolut imposibilă activitatea”.

FNPMF exclusă de la întâlnire cu ministrul Sănătății!

Ministrul Sănătății a anunțat că joi, 31martie, va avea loc o întâlnire cu medicii de familie în legătură cu implicarea acestora în distribuirea comprimatelor cu iodură de potasiu.

FNPMF subliniază că ministrul Sănătății a anunțat o întâlnire doar cu ”Societatea Națională de Medicina Familiei, pentru a discuta despre distribuirea iodurii de potasiu prin cabinetele de medicina familiei, când cabinetele sunt reprezentate de patronate, nu de societatea sau asociațiile profesionale”.

Ministrul Sănătății susține că fiind o problemă de sănătate publică este necesar un efort din partea tuturor.

„Suntem într-o perioadă dificilă pentru toată lumea. Cred că avem o responsabilitate profesională cu toţii, fie că suntem medici de familie, fie că suntem medici de orice altă specialitate, fie că suntem administratorii sistemului de sănătate. Înţeleg că dânşii au o activitate extrem de intensă în ceea ce priveşte consultaţiile pe care le acordă zilnic pacienţilor, şi chiar au făcut acest lucru şi la distanţă în perioada pandemiei, dar cred că atunci când este vorba despre un interes de sănătate publică necesită un efort în plus din partea tuturor. Sigur că îi vom consulta. Noi avem totuşi o răspundere, şi dânşii au răspundere pentru pacienţii care sunt pe listele lor. Această răspundere pe care o avem pentru protejarea sănătăţii lor este generală. Nu este doar a administratorilor sistemului de sănătate, ci şi a medicilor. Suntem medici şi trebuie să încercăm să ne protejăm pacienţii”, a declarat ministrul Sănătăţii.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Cine este șeful de serviciu secret care s-a înrolat la AUR

Partidul lui George Simion a început să atragă ca un magnet o serie de rezerviști militari, iar de curând a făcut o achiziție de...

Denunț exploziv la Parchetul General privind mafia din Craiova

Un om de afaceri din Craiova a făcut la începutul acestui an un denunț exploziv la fostul procuror general Gabriela Scutea privind aranjamentele și...