Fondul de investiții Black Sea Fund va investi 15-20 mil. euro în trei-patru tranzacții anul acesta

Fondul de investiții românesc Black Sea Fund, axat pe tranzacții cu companii mici și mijlocii, are în plan ca anul acesta să investească între 15-20 de milioane de euro în finalizarea a trei sau patru tranzacții. Fondul ar putea încheia două dintre tranzacții în această vară.

Cele două tranzacții care ar putea fi finalizate în vară vizează unul dintre cei mai mari jucători de mobilitate urbană și o companie de produse de divertisment.

„Discuțiile foarte avansate pe care le avem sunt cu companii din domenii total diferite: o companie este dintr-o zonă high-tech, avangardistă, în timp ce cealaltă provine dintr-un domeniu mai degrabă clasic, de producție. Astfel, vrem să subliniem din nou faptul că suntem un fond care se uită către achiziții în segmente diverse de activitate, iar flexiblitatea noastră cu privire la sector și structură (investiții în pachete majoritare, minoritare etc) este foarte mare”, afirmă Matei Păun, co-fondator al Black Sea Fund.

De asemenea, fondul este în negocieri cu alte trei companii cu care ar putea finaliza tranzacții în următoarele 12 luni. Două dintre companii sunt din domeniul sănătății, iar cea de a treia este un furnizor de servicii IT (automatizare).

Cea mai mare problemă a unui fond: Să nu ai în ce companii să investești în mod profitabil și sustenabil pe termen mediu și lung

Black Sea Fund, un fond de investiții creat de Arin Ion, Matei Păun, Cornel Fumea și Adrian Vasile la finalul lui 2018, este interesat în special de companii mici și mijlocii. Investiția per companie este între trei-opt milioane de euro. Fondul are un buget total de investiții de 43 de milioane de euro, cei mai mari finanțatori fiind Fondul European de Investiții (o mare parte din resurse provenind din programul REGIO, co-finanțat de Fondul European de Dezvoltare Regională) și Banca Europeană de Investiții.

„Ne uitam mai ales la domenii precum cel al sănătății, IT/tehnologie, segmentul serviciilor, dar și la producători de bunuri industriale sau de larg consum. Companiile cu care purtam discuții au în general poziții foarte bune pe segmentul lor de piață și vizează să atingă poziția de lider la nivel național. De asemenea, în anumite cazuri, au planuri de extindere regională sau globală. Cea mai mare problemă pentru un fond de investiții este să nu aibă în ce investi banii în mod profitabil și sustenabil pe termen mediu și lung. Însă, în prezent, este o perioadă foarte bună pentru tranzacții, în ciuda crizei sanitare și constrângerilor de zi cu zi pe care le trăim cu toții. Astfel, contextul economic rămânând favorabil, mai ales că pentru unele sectoare pandemia de Covid-19 a creat oportunități de accelerare a creșterii organice sau de consolidare”, adaugă Arin Ion, co-fondator al Black Sea Fund.

Portofoliu Black Sea Fund

Portofoliul Black Sea Fund I este format din investiții în companiile Intermedio General Group SA (Theta) și Clinica Dentară SA (DigiRay), tranzacții finalizate în 2020. Intermedio General Group SA, care operează sub brandul Theta, este unul dintre principalii furnizori de pe piața locală pentru servicii de amenajări interioare (fit-out) și mobilier la comandă, fiind un furnizor integrat de soluții la cheie. De asemenea, DigiRay este unul din liderii în imagistică dentară din România operând o rețea de 11 locații în șapte orașe.

„Ne uităm cu atenție la achiziții nu doar pentru noi, ci și pentru firmele în care am investit deja. De exemplu, fondatorii Theta au în plan să se extindă atât prin achiziții ai altor jucători locali cu care pot genera sinergii operaționale semnificative cât și prin dezvoltare organică sau parteneriate pe piețe europene mature precum Germania și Franta. Totodata, avem în plan să investim câteva milioane de euro în dezvoltarea DigiRay atât prin extindere de tip greenfield cât și prin achiziții de firme. Ne dorim ca DigiRay să ajungă la finalul anului la 20 de clinici în principalele orașe. Printre localitățile în care vrem să extindem DigiRay se numără București, Brașov, Iași, Timișoara, Constanța și Ploiești”, explică Matei Păun.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...