Fondul Mutual, dorința ministrului Daea pentru 2023. Cine dă banii

Publicat: 27 oct. 2022, 08:15, de Puterea.ro, în ACTUALITATE , ? cititori
Fondul Mutual, dorința ministrului Daea pentru 2023. Cine dă banii

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, susține că, anul viitor, Fondul Mutual va fi funcțional, iar fermierii vor putea să fie astfel sprijiniţi în caz de necesitate. Banii ar fi să provină de la stat, dar și din contribuțiile fermierilor. 

Ministrul spune că statul nu poate tot timpul să intervină în sprijinul fermierilor, deoarece nu sunt sume în buget. Pe de altă parte, Daea recunoaște că o parte parte din sumele ce vor ajunge la Fondul Mutual vor reprezenta contribuția statului.

„Se lucrează în Ministerul Agriculturii, lucrăm împreună cu specialişti, lucrăm împreună cu fermierii, în aşa fel încât să putem să facem această instituţie care să vină în sprijinul fermierilor atunci când nevoia îi împinge şi, evident, fenomenele naturale apar. Construim aceste mecanisme la această dată. Vom asigura pe de o parte şi din fondurile statului acest fond, va fi şi o parte contributivă a fermierilor, în aşa fel încât trebuie să ştii atunci când pleci la drum să pui de-o parte un leu, că nu se ştie…”, a declarat Daea la Indagra.

La acest moment, suprafețele afectate de secetă se apropie de circa un million de hectare. Nu se știe, însă, clar când vor fi despăgubiți fermierii, care, potrivit unor informații vehiculate de unii oficiali, ar urma să primească în jur de 300 milioane lei.

Cel mai cunoscut eveniment agricol din România, Indagra, s-a deschis miercuri la Romexpo şi poate fi vizitat până duminică, 30 octombrie.

În paralel, are loc şi Indagra Food – târgul internaţional pentru industria alimentară, la care sunt aşteptate peste 412 de firme expozante