Fondul Suveran al Norvegiei a renunțat la portofoliul de titluri de stat românești

Publicat: 04 mart. 2021, 16:00, de Roxana Roseti, în ECONOMIE , ? cititori
Fondul Suveran al Norvegiei a renunțat la portofoliul de titluri de stat românești

Fondul Suveran al Norvegiei, cel mai mare ca active din lume, a decis zilele aceastea să renunțe a întreg portofoliul de titluri de stat românești, concomitent cu reducerea expunerii pe acțiunile companiilor listate la București.

Economiștii consultați de Europa Liberă susțin că măsura nu este una care să afecteze piața bursieră din România, dar poate fi un semnal de alarmă ce trebuie luat în considera în întocmirea politicii fiscale și monetare a țării.

Nu este un semnal bun pentru România

Nu cunoaștem justificarea acestei decizii, dar nu este un semnal bun pentru România. Nu cred că va avea un impact mare asupra bursei, dar ca imagine generală s-ar putea pe termen mediu și lung să conteze„, a comentat economistul Aurelian Dochia pentru Europa Liberă.

Dacă ne uităm la ce se întâmplă și în alte părți îngrijorarea este mai generală. Chiar și în Statele Unite au exista niște mișcări pe burse în legătură cu obligațiunile care reflectă această îngrijorare cu privire la inflație și prin urmare posibilitate de creștere a dobânzilor. Cred că o asemenea mișcare este temporară și lucrurile o să își revină”, este de părere Aurelian Dochia.

Care ar putea fi efectele

Prin urmare, pot exista influențe majore pe viitor în urma acestei retrageri.

Cel mai important și rapid efect ar fi creșterea costurilor de împrumut extern. Aici avem un interes mare pentru că suntem interesați de împrumuturi pentru finanțarea deficitului. Vor crește și costurile de împrumut și asta atrage de la sine această profeție a unor lideri care vorbea de creșterea dobânzilor interne”, a mai spus Aurelian Dochia la Europa Liberă.

Ce este Fondul Suveran al Norvegiei

Fondul Suveran al Norvegiei e alimentat cu capital obţinut de Norvegia din resurse petroliere şi gaze naturale din Marea Nordului, a fost creat în 1996 cu numele oficial de Fondul Global de Pensii Guvernamentale.

La nivel global, Fondul norvegian deținea acțiuni la peste 9.100 de companii din 69 de țări, reprezentând circa 73% din tot portofoliul de investiții. În funcție de cotațiile de luni, valoarea de piață a fondului se ridica la 10.913 miliarde de coroane norvegiene (1.273 miliarde dolari).

Fondul suveran al Norvegiei, cel mai mare din lume, care a avut în 2019 cel mai bun an din istorie, cu câștiguri de 180 de miliarde de dolari, a renunțat, anul trecut, la deținerile pe care la avea la Romgaz și Hidroelectrica, singurii producători de energie români listați la Bursă.