Fondul turc TC Capital a achiziționat 6.550 hectare agricole în Buziaș, județul Timiș

Oamenii de afaceri turci Ali Capa și Ertugrul Karaevli care dețin compania TC Capital au făcut a doua investiție în agricultura românească prin achiziția unei ferme de cereale și semințe oleaginoase din Buziaș, județul Timiș. Investiția s-a ridicat la 23,5 milioane euro pentru ferma care exploatează 6.550 de hectare.

Proprietatea se află la 35 de kilometri de Timișoara și a fost cumpărată de la Gespie SAS, o companie franceză. Tranzacția a fost încheiată în iulie 2020, cu asistența case de avocatură Dentons și a fost finanțată parțial de Libra Internet Bank.

TC Capital este la a doua investiție majoră în agricultură după cea realizată în 2014, când a achiziționat prin KC Agro două ferme din județele Buzău și Brăila, cu o suprafață totală de circa 2.900 de hectare. La Buziaș, TC Capital intenționează să diversifice operațiunile în activități agricole intensive, cu valoare adăugată mare, cum ar fi plantațiile de afini și aluni, precum și în producția extensivă de cereale și semințe oleaginoase.

„Pe lângă producția convențională de cereale și semințe oleaginoase, dorim să ne extindem și pe segmentul de produse cu valoare adăugată și cu un randament ridicat, cum ar fi producția ecologică de boabe și semințe oleaginoase și activități agricole intensive, și anume dezvoltarea livezilor în noua noastră fermă de lângă Timișoara”, spune Ali Çapa, CEO al TC Capital și Managing Partner al KC Agro.

Agricultura este mai ferită de crize economice

Procesul de evaluare și negociere a început la sfârșitul anului 2018, iar principalele avantaje ale acestei proprietăți sunt, printre altele, un bun istoric al precipitațiilor și un microclimat favorabil, calitatea solului din această zonă și natura compactă a terenului care îl fac perfect pentru culturile care vor crește aici. Alte avantaje constau în faptul că sistemele de irigații parțiale sunt deja instalate, iar clima și solul sunt propice pentru produse cu randament ridicat.

„Agricultura, ca sector, este foarte ferită de impactul negativ al crizelor economice, iar performanța și evaluările rămân intacte la impactul crizelor, cum ar fi cea generată de pandemia Covid-19. Prețul terenurilor agricole a fost în creștere pentru cel de-al 20-lea an consecutiv, iar astfel câștigurile de capital sunt destul de puternice”, a mai spus Ali Çapa.

KC Agro, prima companie de investiții în agricultură a TC Capital, a fost înființată în 2014 de către Ali Capa și Ertugrul Karaevli. Pe lângă KC Agro, TC Capital are investiții în alte două companii din domeniul imobiliar. Una dintre acestea este Hyperion Towers, un proiect de spații de birouri cu 40.000 mp în Pipera. De asemenea, compania este partener în faza actuală a proiectului rezidențial Cosmopolis cuprinzând 178.000 mp și peste 2.200 de unități rezidențiale. TC Capital are active de circa 50 milioane euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...