Forța naturii, dezlănțuită la Sala Radio din București

Beethoven își „dispută” cu Bach și Mozart poziția de cel mai mare compozitor al lumii. Ceea ce este, în final, o „problemă de gust”. După ce, în 2020, întregul mapamond a aniversat Anul Internațional Beethoven, iată că anul acesta Orchestra Națională Radio revine cu un eveniment dedicat integral marelui muzician.

Titanul din Bonn”, „O forță a naturii dezlănțuite”, „Un Prometeu al muzicii”, „Un colos dincolo de înțelegerea majorității muritorilor” – sunt doar câteva dintre „titulaturile” care l-au definit, de-a lungul timpului, pe marele compozitor Beethoven. Vineri, 11 februarie 2022 (de la 19.00), la Sala Radio, se va desfășura „Seara Beethoven” sub bagheta dirijorului german Christoph König, care a urmat studii de perfecționare sub tutela unor celebri muzicieni, ca Sergiu Celibidache și Sir Colin Davis. Începând din stagiunea 2023 – 2024, Christoph König va prelua conducerea orchestrei simfonice a radioteleviziunii spaniole.

Dintre sutele de lucrări compuse în peste 40 de ani de creație, programul evenimentului de la Sala Radio reunește două „piese de rezistență” din opera beethoveniană: Concertul nr. 5 pentru pian şi orchestră – Imperialul și Simfonia nr. 3 – Eroica. Compus în 1809, la Viena, celebrul concert de pian a reprezentat o revoluție în lumea muzicii: era prima oară când un compozitor crea un astfel de dialog sonor între pian – ca instrument, solist și orchestră, model pe care ulterior l-au preluat alți mari compozitori ce au urmat, precum Liszt, Brahms, Ceaikovski, Rahmaninov ș.a.

O piatră de hotar

În concertul de la Sala Radio îl veți aplauda în ipostază solistică pe pianistul Răzvan Dragnea. Cât privește Eroica, creată în 1804 , reprezintă o piatră de hotar ce marchează creația muzicală de până atunci, ridicând genul simfonic la o altă dimensiune, inclusiv prin faptul că era mult mai lungă decât orice simfonie compusă anterior. Demn de remarcat este, dacă nu știați, faptul că Implica numeroase dificultăți tehnice pentru o orchestră.

Inițial, compozitorul dedicase lucrarea sa lui Napoleon, pe care îl considera o întruchipare a idealurilor de democratice ale Revoluției Franceze. Ulterior, când Napoleon s-a autoproclamat împărat, Beethoven s-a simțit profund dezamăgit, și-a retras dedicația, considerând că Napoleon și-a urmat în final ambițiile proprii și a abdicat de la idealurile sale.

Nu rămâne decât să vă delectați, dacă doriți, cu aceste „piese grele” beethoveniene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...