Forumul BRCC: România este țară din UE cu cea mai mare independență energetică și oportunități de investiții

În procesul de digitalizare susținut prin PNRR, prin care peste 2,2 miliarde de euro urmează să fie investite în România, autoritățile au o nouă propunere de valoare unică pentru investitorii străini care doresc să dezvolte business-uri în România: suntem țara cu cea mai mare independență energetică din UE.

Contextul războiului din Ucraina a arătat lumii necesitatea de a avea resurse proprii de gaze și de a nu mai depinde de importurile din Rusia. Declarația a fost făcută în cadrul  primei ediții a BRCC FORUM: New Horizons for UK-Romania Trade and Investment.

Conferința în format hibrid a reunit peste 50 de reprezentanți ai mediului de afaceri Marea Britanie – România și reprezentanți ai sectorului public, care au dezbătut, în cadrul celor trei paneluri, subiecte precum oportunitățile de investiții din peisajul economic britanic – românesc, beneficiile asupra eficienței la nivel de economie, inovația și creșterea productivității agregate, impactul start-up-urilor și IMM-urilor pe piața din România, precum și mai multe studii de caz de la companii care dezvoltă afaceri internaționale între Marea Britanie și România.

„Nu este deloc riscant să investești în România. Este o țară UE, o țară NATO și este foarte sigură. Mai mult decât atât, este cea mai independentă țară din UE din punct de vedere energetic, conform datelor din 2020. De exemplu, un raport recent arată că România era dependentă de importurile de energie în proporție de 28%, comparativ cu media UE de 57%. Imaginați-vă că Italia, de exemplu, are un grad de dependență este 73%, iar Germania este dependentă de importurile de energie în proporție de 64%. Din această perspectivă, România este o țară și mai sigură”, a spus Bogdan Mihăilescu, ministru consilier și șef al Departamentului Economic și Comercial, din cadrul Ambasadei României în Regatul Unit.

În cadrul aceluiaşi eveniment, paneliştii au dezbătut şi pe marginea schimbărilor mediului de afaceri în  contextul geopolitic complicat al războiului din Ucraina, care a generat o creştere a interesului investitorilor străini faţă de România.

„A existat interes în special în sectoarele de apărare și securitate, atât pentru investiții, cât și pentru furnizare către statele de frontieră. Deci există, deși este aproape greșit să spunem, oportunități în momente dificile. Cred că România este încă o țară și va continua să fie o țară de mare interes”, a spus Anne-Marie Martin – Director al Camerelor de Comerț Britanice.

Conferința a acoperit toate punctele cheie ale relațiilor comerciale bilaterale, precum și potențialul climatului de afaceri din România, de la climatul fiscal și digitalizarea relației mediul privat – stat, până la capacitățile forței de muncă  cu înaltă pregătire și noul rol central al țării în context geopolitic.

 „Este cu adevărat o realizare cum România a continuat să-și accelereze creșterea și vizibilitatea globală în ultimii ani față de concurenții săi regionali. Acum vedem că seturile de abilități ale forței de muncă românești devin din ce în ce mai diverse, constituind cel mai important factor de atragere a investițiilor străine.

Au trecut de mult vremurile în care România era alternativa mai ieftină, A devenit alegerea necesară alături de costurile încă atractive cu forța de muncă, disponibilitatea și stabilitatea forței de muncă plus un peisaj fiscal și politic mai stabil.”, a spus Colin Lovering, proaspăt numit președinte al Camerei de Comerț Britanice Române.

Mai multe articole...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole