Forumul Civic al Românilor cere eliminarea panourilor rutiere cu numele „Varhegy” din județul Covasna

Publicat: 16 iul. 2025, 19:28, de Nitulescu Gabriel, în ACTUALITATE , ? cititori
Forumul Civic al Românilor cere eliminarea panourilor rutiere cu numele „Varhegy” din județul Covasna
drapel romania

Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș (FCCHM) solicită demontarea unor indicatoare rutiere montate în comuna Boroșneu Mare, județul Covasna, pe Drumul Județean 121A. Motivul? Acestea poartă denumirea „Varhegy” – un nume care, potrivit Forumului, nu figurează în nomenclatorul oficial al localităților din România.

Forumul: „Varhegy este o localitate inventată”

Reprezentanții Forumului Civic au transmis marți o sesizare oficială către Instituția Prefectului Covasna, prin care cer o intervenție urgentă pentru înlăturarea panourilor controversate.

„Este absolut inacceptabil ca o instituție publică, precum Consiliul Județean Covasna, să inscripționeze pe drumuri județene o „localitate” inexistentă, folosind exclusiv limba maghiară, sfidând Constituția României (art. 13 – limba oficială), Codul Administrativ (OUG 57/2019), Nomenclatorul localităților recunoscute legal,” au transmis reprezentanții FCCHM.

De asemenea, FCCHM consideră că utilizarea numelui „Varhegy” nu este o inițiativă culturală, ci o formă de presiune simbolică cu substrat etnic.

„Aceste acțiuni nu reprezintă o promovare culturală, ci practici abuzive, care promovează marcarea teritoriului în sens etnic și atentează la autoritatea statului român”, se menționează în comunicatul de presă emis de FCCHM.

Forumul solicită nu doar îndepărtarea indicatoarelor, ci și sancționarea persoanelor care au dispus sau autorizat montarea acestora.

Reacția Prefecturii: verificări în curs

Contactat de Agerpres, prefectul județului Covasna, Raduly Istvan, a declarat că a luat act de sesizarea transmisă de FCCHM și că urmează să verifice situația în teren. Deocamdată, instituția nu a emis o poziție oficială cu privire la legalitatea sau oportunitatea prezenței acestor panouri rutiere.

Incidentul se înscrie într-un context mai amplu de sensibilități etnice și dispute legate de simboluri identitare în județele din centrul țării. Forumul Civic al Românilor din cele trei județe a semnalat în trecut mai multe cazuri similare, în care a acuzat autoritățile locale de încălcarea legislației privind denumirile oficiale ale localităților și utilizarea abuzivă a limbii maghiare în spațiul public.

Boroșneu Mare și Varhegy

Boroșneu Mare (maghiară Nagyborosnyó) este o comună în județul Covasna, Transilvania, România, situată la jumătatea distanței dintre localitățile Sf. Gheorghe și Covasna. De asemenea, pe aici trece și drumul spre Întorsura Buzăului. Este formată din satele Boroșneu Mare (reședința), Boroșneu Mic, Dobolii de Sus, Leț, Țufalău și Valea Mică.

Conform recensământului efectuat în 2021, populația comunei Boroșneu Mare se ridică la 3.186 de locuitori, în creștere față de recensământul anterior din 2011, când fuseseră înregistrați 3.097 de locuitori. Majoritatea locuitorilor sunt maghiari (89,96%), cu minorități de romi (4,05%) și români (2,45%), iar pentru 3,55% nu se cunoaște apartenența etnică.

La Boroșneu Mare au fost descoperite ruinele unui castru roman (Castrul roman de la Boroșneu Mare) care asigura apărarea drumurilor romane spre trecătoarea Oituz și spre zona Întorsurii Buzăului.

De menționat că „Varhegy” în limba maghiară înseamnă „Dealul Castelului”, toponim întâlnit și în Budapesta. Cartierul Castelului ( Várnegyed ), aflat pe Dealul Castelului, se referă la zona situată în interiorul zidurilor defensive și bastionelor complexului Castelului Buda, corespunzând orașului regal medieval Buda. Este cea mai veche parte a Budapestei, iar centrul cartierului se află între Palatul Regal și Biserica Matthias.