Fost comandant suprem al NATO: „Războiul din Ucraina ar putea dura încă 4-6 luni”. Cum s-ar putea încheia

Publicat: 18 iul. 2022, 15:45, de Cezar Amariei, în Internațional , ? cititori
Fost comandant suprem al NATO: „Războiul din Ucraina ar putea dura încă 4-6 luni”. Cum s-ar putea încheia

Războiul din Ucraina ar putea dura încă aproape jumătate de an, consideră fostul comandant suprem aliat al NATO în Europa, James Stavridis. Conform acestuia, există o mare probabilitate ca războiul să se încheie într-un „conflict înghețat”, existând deja un precedent celebru în acest sens.

James Stavridis, un fost comandant aliat suprem al NATO pentru Europa, a declarat duminică că conflictul Rusia-Ucraina se va încheia probabil în patru până la șase luni, cu un „conflict înghețat” care se va încheia similar războiului din Coreea.

Conform Business Insider, Stavridis a discutat despre starea războiului în timpul unui interviu susținut la postul de radio WABC 770 AM alături de omul de afaceri din New York, John Catsimatidis, și a remarcat că este „extrem de evident” că conflictul „s-a blocat de ambele părți”.

„Ucrainenii duc o luptă foarte puternică”, a spus Stavridis. „Planurile de război ale lui Putin s-au dovedit a nu fi deosebit de eficiente”.

El a continuat: „Văd că lucrurile se îndreaptă către un sfârșit de război de tip Coreea, adică un armistițiu, o zonă militarizată între cele două părți, animozitate continuă, un fel de conflict înghețat. S-ar putea întâmpla în patru – șase luni. Niciuna dintre părți nu o poate susține conflictulmult mai mult decât atât.”

Conflictul de referință

Războiul Coreei a fost purtat între Coreea de Nord și Coreea de Sud între 1950 și 1953. Uniunea Sovietică de atunci a sprijinit Coreea de Nord, în timp ce Coreea de Sud a fost ajutată de Statele Unite. Conflictul dintre cele două țări a încetat cu un armistițiu în iulie 1953, care a creat o zonă demilitarizată.

Cu toate acestea, deoarece nu a fost semnat niciun tratat de pace oficial în anii următori, cele două țări rămân încă în război.

Săptămâna trecută, un oficial de la Departamentul Apărării a declarat că sistemele de rachete de artilerie de înaltă mobilitate, sau HIMARS, furnizate de SUA, aveau un „impact semnificativ” în sprijinirea Ucrainei împotriva forțelor militare ruse.

„Cred că a existat un impact semnificativ asupra a ceea ce se întâmplă, în primele linii”, a spus oficialul vineri. „Dacă te gândești la faptul că ucrainenii au vorbit despre o serie de ținte pe care le lovesc… muniție, provizii, alte depozitei logistice, puncte de comandă și control. Și toate aceste lucruri au un impact direct asupra capacității de a efectua operațiuni în prima linie.”