Fostul director general de la Casa Unirea, acuzat că a acţionat „împotriva intereselor societăţii”

Fostul director general al societății Casa Unirea, Mariana Cotoi, a fost înlocuită în urmă cu câteva zile de către legumicultorul Ionuț Victor Radu, în urma neregulilor constatate de Direcția de control din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Astfel, controlul la Casa Unirea a scos la iveală o serie de nereguli girate de fostul director general. Din suma totală de mărfuri facturată de Casa Unirea în 2023, în valoare de circa 79,6 milioane de lei, societatea a încasat aproximativ 26,6 milioane de lei până la data de 10 ianuarie 2024. Aceasta înseamnă facturi neîncasate de circa 53 de milioane de lei, potrivit datelor furnizate Agerpres de MADR.

„Peste 95% din această sumă reprezintă sume aferente facturilor neîncasate provenind de la 14 societăţi comerciale partenere (clienţi). Precizăm că din suma de 53 milioane de lei, aproximativ 45 milioane lei reprezintă facturi neîncasate de la 3 societăţi comerciale. Termenele scadente aferente facturilor emise de către societatea Casa Unirea înregistrează şi peste 100 de zile întârziere, cea mai veche factură emisă şi neîncasată având scadenţa la data de 24.07.2023″, arată Ministerul Agriculturii.

În același timp, i se impută fostului „director general al societăţii Casa Unirea că pe durata controlului nu a putut prezenta documente privind iniţierea vreunui demers în vederea calculării şi facturării penalităţilor de întârziere conform prevederilor contractuale. În plus, ca urmare a solicitărilor echipei de control, directorul general al societăţii a comunicat faptul că au fost iniţiate demersuri pentru notificarea debitorilor, iar la data de 29.12.2023 au fost depuse în bancă instrumentele de plată – bilete la ordin şi file CEC. „La data de 15.01.2024, instrumentele de plată (file CEC şi bilete la ordin) au fost însă retrase de către directorul general al societăţii Casa Unirea, deşi acesta se afla în concediu de odihnă în perioada 03-19.01.2024. Prin acest demers a fost împiedicată recuperarea sumelor restante de la clienţii societăţii, directorul general acţionând împotriva intereselor societăţii Casa Unirea”, susţin reprezentanţii MADR.

Produsele importate, majoritare

În şedinţa comună a AGA şi a CA a societăţii Casa Unirea din data de 2 august 2023, reprezentantul AGA a atenţionat asupra riscului de neîncasare a facturilor emise de Casa Unirea către unii clienţi, a propus sistarea livrărilor de marfă către aceştia şi constituirea de garanţii contra riscului de neplată.

Recomandările AGA nu au fost materializate în demersuri sau acţiuni care să conducă la recuperarea creanţelor, diminuarea riscurilor de neîncasare şi protejarea intereselor societăţii Casa Unirea, se arată în documentul MADR.

„S-a constatat că produsele achiziţionate de Casa Unirea şi comercializate ulterior provin în cea mai mare parte de la mărci consacrate la nivel internaţional, din producţie UE sau non UE, iar cele achiziţionate de la fermieri sau producători români sunt într-o proporţie nesemnificativă, fapt ce denotă îndepărtarea managementului de la obiectivul avut în vedere de acţionarul unic atunci când a fost creată această societate, acela de a facilita vânzarea mărfurilor agroalimentare produse în fermele din România”, se arată în raportul de control al MADR.

Nereguli au fost constatate și în ceea ce privește derularea raporturilor comerciale ale societăţii cu unele dintre societăţile partenere. Clientul final îi indica de la început Casei Unirea furnizorul de la care să facă achiziţia sau furnizorul îi transmitea Casei Unirea cine este clientul final al produselor intermediate.

În urma controlului s-a mai constatat că prin selecţia superficială a unor parteneri comerciali ai societăţii Casa Unirea, prin continuarea relaţiilor comerciale cu partenerii care înregistrau facturi care aveau scadenţa depăşită, precum şi prin lipsa unor acţiuni de somare a societăţilor cu privire la depăşirea termenele scadente sau de emitere a facturilor aferente penalităţilor, „directorul general nu şi-a respectat obligaţiile ce decurg din Contractul de mandat”.

Nota de control privind verificarea şi analizarea activităţii Societăţii Naţionale „Casa Română de Comerţ Agroalimentar Unirea” SA a fost transmisă spre analiză instituţiilor abilitate pentru a stabili conform competenţelor dacă „faptele prezentate îmbracă forma unor infracţiuni”, precum şi organelor de control cu atribuţii în analiza concluziilor cu impact fiscal.

De asemenea, nota de control a fost transmisă AGA şi Consiliului de Administraţie, care în şedinţa din data de 7 februarie 2024, a dispus revocarea din funcţie a Marianei Cotoi și numirea unei alte persoane în funcţia de director general, în condiţiile legii.

O echipă de control din cadrul Direcţiei Generale Control, Antifraudă şi Inspecţii (DGCAI) a realizat, în perioada 13 decembrie 2023 – 31 ianuarie 2024, verificarea şi analizarea activităţii Societăţii Naţionale „Casa Română de Comerţ Agroalimentar Unirea SA”, pentru perioada 2021-2023, pe baza documentelor puse la dispoziţie şi a informaţiilor furnizate de către reprezentanţii societăţii.

Casa Unirea, proiectul lui Daea

Casa Română de Comerţ Agroalimentar Unirea SA este o societate naţională înfiinţată în 2018, în mandatul ministrului Agriculturii, Petre Daea, cu scopul de a valorifica producţia agricolă naţională. Deși obiectivul era deschiderea unui lanţ de 60 de magazine cu produse româneşti provenite de la mici producători, doar două magazine au fost inaugurate. Programul a fost sistat, respectiv în noiembrie 2019, în mandatul ministrului Adrian Oros.

Activitatea a fost reluată în luna octombrie 2022, în al doilea mandat al lui Petre Daea, după trei ani de întrerupere.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole