Fostul edil al Giurgiului, Nicolae Barbu, a blocat un proiect european al ANIF de 60.000.000 de euro

Publicat: 16 apr. 2024, 08:06, de Ion Teleanu, în Dezvăluiri , ? cititori
Exclusiv
Fostul edil al Giurgiului, Nicolae Barbu, a blocat un proiect european al ANIF de 60.000.000 de euro

Fostul primar al municipiului Giurgiu, traseistul politic Nicolae Barbu, vrea acum un al treilea mandat, dar a uitat că a „ciuruit” bugetul local prin investiții aberante, iar una dintre acestea este barajul de la podul Bizetz.

Nicolae Barbu, fost primar al municipiului Giurgiu în perioada 2012-2020, a „tocat” mulți bani publici prin investiții care, ulterior, s-au dovedit inutile. Una dintre investițiile fantomă este barajul de la podul Bizetz de pe malul Dunării.

Barajul inutil de la podul Bizetz

Sub pretextul că rețeaua de capilaritate a canalului Cama ar pune în pericol vestigiile și ruinele cetății lui Mircea cel Bătrân, Nicolae Barbu a dispus realizarea unui baraj la podul Bizetz din Giurgiu. Numai că acest baraj s-a dovedit a fi doar un paravan pentru a acoperi dezastrul unui proiect european din acea zonă-trei clădiri, o pasarelă și o scenă plutitoare, proiectate sub nivelul maxim de inundație al Dunării. Astfel, în 2016, după doar câteva luni de la finalizarea lucrărilor, aceste investiții au fost inundate fiind în pericolul de a da înapoi banii europeni.

Ca urmare a acestei situații, primarul Nicolae Barbu a dispus, la acea vreme, construirea în regim de urgență a unui baraj în zona podului Bizetz, a cărui finalizare trebuia făcută în două etape. Dar, atenție, acest baraj a fost construit din fonduri de la buget local, și chiar a primit autorizație de construcție, deși nu era proprietatea primăriei, ceea ce era ilegal, întrucât doar capetele de mal ale podului aparțineau municipalității, iar ,,fundul“ canalului Cama  aparține Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare (ANIF).

Lucrări hidrotehnice de mântuială, dar costisitoare și inutile

Prima soluție pentru construirea acestui baraj a fost una foarte proastă, prin care s-au executat lucrări hidrotehnice de mântuială care nu au rezistat și, ulterior, au fost luate de ape. Abia după aceea, Nicolae Barbu și-a dat seama de prostia făcută și a cerut un proiect hidrotehnic de la specialiștii de la Facultatea de Hidrotehnică din București. Acest proiect a costat 1.000.000 de euro. Cea de a doua fază a acestui proiect a constat într-o poartă batardou hidraulică, care să permită trecerea navelor, plus pontoanele cu pompele de irigat pentru canalul strategic de irigare Giurgiu- Răzmirești. Întrucât nu s-a finalizat barajul cu ușa batardou, ANIF a dat în judecată Primăria Giurgiu și a câștigat procesul, instanța dispunând desființarea barajului pe banii Primăriei Giurgiu.

Canalul Giurgiu-Răzmirești blocat de prostia costisitoare a lui Nicolae Barbu

Ca urmare a deciziei instanței, Primăria Giurgiu este obligată să deschidă acest baraj făcut ilegal de către fostul edil Nicolae Barbu, pe banii muncipalității, pentru că ANIF are în derulare un proiect european de 60.000.000 de euro pentru canalul Giurgiu-Răzmirești, ce vizează reparația unor bare cu pompe de irigat, cât și stația de pompare. Trebuie precizat că aceste pompe cu tot cu barje sunt foarte importante în caz de secetă, fiind echipate  pentru a pompa apă direct din Dunăre și a iriga terenurile agricole.

Ori, prin acest canal făcut ilegal de Nicolae Barbu, ANIF nu poate să-și ducă ducă barjele cu pompele de irigat aflate la capătul canalului Cama. Ca atare, prin acest baraj ilegal, fostul primar PP-DD, PSD, Pro-România și acum iar PSD, Nicolae Barbu, omul susținut de Niculae Bădălău și Victor Ponta, a păgubit bugetul local cu vreo 2.000.000 de euro, dar a și blocat proiectul european de 60 de milioane de euro al ANIF-ului.

PUTEREA a semnalat recent o altă „performanță” de marcă a lui Nicolae Barbu și anume că este artizanul construirii unui incinerator de deșeuri medicale la Giurgiu.

Citește mai mult: Fostul edil Nicolae Barbu, artizanul incineratorului de deșeuri medicale de la Giurgiu