Fostul ministru al Sănătății, replică acidă la adresa premierului Cîțu

Publicat: 21 sept. 2021, 19:13, de Autor: Cezar Amariei, în ESENȚIAL , ? cititori
Fostul ministru al Sănătății, replică acidă la adresa premierului Cîțu

Fostul ministru al Sănătății, Ioana Mihăilă, îi recomandă premierului Florin Cîțu să analizeze activitate de prevenție împotriva Covid 19, din propria subordine, în locul unei „vânători de vrăjitoare” prin unitățile sanitare cu paturi.

Când Florin Cîțu declara despre valul 4 că „s-ar putea să fie ceva, dar nimic din ce a fost”, la Ministerul Sănătății aveam deja implementate o serie de măsuri pentru pregătirea sistemului sanitar, în timp ce asigurăm redeschiderea spitalelor și accesul pacienților non-COVID la serviciile medicale de care aveau nevoie”, susține Mihăilă.

Conform acesteia, s-a dat posibilitatea spitalelor să își organizeze circuite mixte și pentru tratarea altor afecțiuni, în timp ce spitalele de boli infecțioase au rămas unități destinate preponderent îngrijirii pacienților COVID-19. Era nevoie după mai bine de un an în care mult prea mulți pacienți cronici au fost privați de acces la sistemul sanitar.

Totodată, s-a cerut spitalelor și direcțiilor de sănătate publică planurile de reziliență care prevedeau creșterea numărului de paturi ATI și paturi pe secții pentru pacienții COVID în cazul creșterii incidenței, astfel încât să poată reveni rapid la numărul maxim de paturi din valul 3.

Faptul că Florin Cîțu susține acum că întreaga vară trebuiau blocate spitalele și paturi cu miile, chiar dacă aveam câteva zeci de cazuri COVID, este complet greșit. În 18 iulie a.c., aveam 44 de noi cazuri COVID-19 la nivel național și 30 de persoane internate la ATI, iar blocarea a mii de paturi atunci pentru pacienți COVID-19 însemna blocarea accesului pacienților cu boli cronice sau cu afecțiuni acute grave la servicii medicale”, transmite Mihăilă.

Aceasta susține că a prezentat de-a lungul mandatului la Ministerul Sănătății atât prim-ministrului, cât și public, toate măsurile pe care le-a implementat, la fel cum l-a informat constant despre situația financiară a bugetului Ministerului Sănătăţii.

În loc să își irosească timpul pentru a analiza ceva ce deja știa și cu care a fost mereu la curent, îi recomand prim-ministrului să realizeze și o analiză asupra acțiunilor sale în ceea ce privește prevenția, aici mă refer la vaccinare, aflată în coordonarea directă a prim-ministrului, relaxările și implicarea prea mare a nespecialiștilor în decizii finale care ne-au adus aici.  Așa va afla ce instituții și cu ce responsabilitate și-au îndeplinit atribuțiile”, concluzionează Mihăilă.