Fostul ministru Radu Berceanu vrea și drone agricole pe lângă avioane

Publicat: 26 mai 2024, 15:51, de Viorela Pitulice, în Agricultura , ? cititori
Fostul ministru Radu Berceanu vrea și drone agricole pe lângă avioane
SURSA FOTO: Infoactual

După ce a început să asambleze avioane de mici dimensiuni la Tâncăbești, în apropiere de București, spre surpriza tuturor, acum, fostul ministru al Transporturilor Radu Berceanu vrea să dea iar lovitura cu o dronă agricolă românească, adresată nu doar pieței locale, cât și celei externe.

În aceste zile a avut loc la București BSDA 2024, cea mai mare expoziție de apărare, aeronautică și securitate din Europa de Est, unde au fost perfectate contracte importante pentru producătorii români de armament și muniție.

Așa de exemplu, fabrica brașoveană Carfil a semnat un memorandum de cooperare industrială cu producătorul american de drone militare şi civile – Periscope Aviation. Carfil este deținută de Romarm, aflată la rândul ei în portofoliul Ministerului Economiei, instituție care controlează toate uzinele de stat de armament din țară.

Nu mare le-a fost surpriza celor prezenți la târg să-l vadă la standul Romarm pe fostul ministru al Transporturilor Radu Berceanu, care se pare că are planuri mari în ceea ce privește producția de drone agricole în România. Și nu doar pentru el, știut fiind faptul că se numără printre marii fermieri din Oltenia zilelor noastre, ci și pentru producția de serie.

Primul pas a și fost făcut, pentru că oamenii lui Berceanu de la AVI Aircraft au realizat deja o dronă cu o capacitate de 120 de kilograme și o autonomie de 30 minute. Berceanu spune că a fost contactat de Carfil, interesată mai ales de o posibilă utilizare din punct de vedere militar a echipamentului. De asemenea, și olandezii l-au căutat, aceștia având nevoie de o dronă specială pentru serele de flori. Și sunt primele reacții.

Există și o certitudine după BSDA: semnarea unui acord pentru producția de drone agricole româneşti între mai multe companii, institute de cercetare, universități și Carfil, anunțat chiar de către ministrul Economiei Radu Oprea.

„A fost semnat un acord pentru dezvoltarea producerii de drone agricole româneşti, în vederea accelerării utilizării lor pe scară largă în lucrările agricole. Acesta are ca iniţiatori Carfil SA, ANAMOB, AVI Aircraft (firma lui Radu Berceanu), EDT, TID Group, AGRI Cloud, SCDA Turda, INCDCSZ Braşov, ICDP Braşov, NATUREVO, Universitatea Politehnica Bucuresti, USAMV Cluj Napoca, Universitatea din Craiova, Facultatea de Horticultură. De asemenea, la Carfil SA va funcţiona un centru de pregătire a operatorilor de drone”, a precizat Oprea.

Radu Berceanu a fost ministru al Transporturilor, dar și al Industriilor și Comerțului în trecut. După retragerea din politică, Berceanu s-a lansat în afaceri. El a modernizat fostul hotel Jiul din Craiova, s-a apucat de agricultură, dar mai produce și piscine sau carcase pentru trenuri, metrouri, tramvaie sau industria nautică în halele de producție de la Craiova. Mai nou, centrul afacerilor sale pare să se fi mutat la Tâncăbești, unde se produc avioane de mici dimensiuni și drone. Oricum, la nivel de planuri, cel puțin, ambițiile sunt destul de mari.