Fostul ministru, Relu Fenechiu, bun de plată. Proces cu o miză de 4 milioane lei și o firmă mare implicată

Fostul ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu, este bun de plată, după ce magistrații din cadrul Tribunalului Iași au respins în data de 13 mai acțiunea sa în contradictoriu cu firma Profile Business Consulting SRL, în proces fiind implicată și firma Siveco.

Acum, fostul lider liberal ieșean trebuie să achite cheltuieli de judecată în valoare de 34.320 de lei.

 „Instanța respinge excepția autorităţii de lucru judecat invocată de pârâta Profile Business Consulting SRL. Admite excepția precripției dreptului la acțiune invocată de pârâta Profile Business Consulting SRL. Respinge cererea formulată de reclamantul Relu Fenechiu în contradictoriu cu pârâta Profile Business Consulting SRL, ca fiind prescris dreptul la acțiune. Îl obligă pe reclamant să îi plătească pârâtei suma de 34.320 de lei, cu titlu de cheltuieli de judecată”, au precizat judecătorii ieșeni.

Sentința nu e definitivă, aceasta putând fi contestată, potrivit BZI.ro.

Procesul lui Relu Fenechiu cu firma Profile Business Consulting SRL a început pe 25 iunie 2019. Fostul ministru le cerea magistraților din cadrul Tribunalului Iași să oblige SC Profile Business Consulting la plata sumei de 3.925.367 de lei.

„Suma reprezintă împrumuturile făcute de mine pârâtei, plus dobânda legală. Între anii 2010-2014, pârâta a încasat, în baza unei relații comerciale, întreaga sumă de la SC Siveco SA România. La audierea administratorului unic și asociat al pârâtei în dosarul penal 199/P/2016 al DNA, acesta a declarat sub jurământ că, pentru sumele încasate, nu a prestat niciun serviciu și că Siveco le-a plătit la solicitarea mea. În aceeași declarație, a mai menționat că sumele încasate reprezentau un împrumut acordat societății și provenit de la mine, împrumut pe care urmează să îl returneze. Pe baza acelei declarații, eu am fost condamnat pentru spălare de bani și am fost obligat să plătesc Statului Român sumele încasate de firma Profile Business Consulting”, a menționat Relu Fenechiu în instanță.

Relu Fenechiu a fost condamnat în două cauze întocmite de procurorii anticorupție – dosarele intitulate generic „Transformatorul” și „Siveco”. În octombrie 2016, procurorii DNA au precizat că au încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu Fenechiu.

„În perioada 2012-2014, inculpatul Relu Fenechiu a cerut și a primit de la o firmă de software un procentaj de 15 la sută din valoarea unor contracte promovate de Ministerul Justiției (în valoare de 13.990.059 de lei, fără TVA) și de o societate farmaceutică cu acționar majoritar Ministerul Sănătății (în valoare de 8.130.721 de lei, fără TVA), pentru sprijinul promis și acordat în câștigarea și derularea acestor proiecte. Pentru a disimula proveniența ilicită a banilor, inculpatul i-a determinat pe reprezentanții firmei de software să încheie cu societățile respective mai multe contracte de prestări servicii, care, în realitate, nu au fost executate”, au subliniat procurorii.

Relu Fenechiu a fost pus în libertate, după o pedeapsă rezultantă de 5 ani și 6 luni de pușcărie, din care a executat aproximativ trei ani și jumătate în detenție la Penitenciarele Iași și Vaslui.

Judecătorii l-au obligat pe Fenechiu să plătească daune consistente către bugetul statului, însă finanțiștii se chinuie și acum să recupereze din prejudicii.

Mai multe articole...

Cele mai noi articole

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a anunțat promulgarea legii anti-violență

Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu, marchează un moment semnificativ, anunțând promulgarea legii care ratifică Convenția nr. 190/2019 a Organizației Internaționale a...

Ministerul Afacerilor Externe a emis alertă de călătorie pentru Ungaria!

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a emis o alertă de călătorie pentru românii care călătoresc în Ungaria. Aceasta vine ca urmare a anunțului Ministerului Construcțiilor...