Francezii ies masiv la vot: Prezență record la urne până la această oră

Publicat: 07 iul. 2024, 21:18, de Vlad Stefan Orjan, în Internațional , ? cititori
Francezii ies masiv la vot: Prezență record la urne până la această oră

Prezența la vot în turul doi al alegerilor legislative anticipate din Franța a atins un nivel record duminică, la ora locală 17:00 (18:00, ora României), conform datelor furnizate de Ministerul francez de Interne, informează BFMTV. Rata de participare la vot era de 59,71%, o creștere semnificativă comparativ cu 38,11% înregistrată în 2022 la aceeași oră.

În primul tur, desfășurat pe 30 iunie, prezența finală la urne a fost de 66,71%, un procentaj fără precedent de la dizolvarea Adunării Naționale în 1997, care a condus la coabitarea dintre Jacques Chirac și Lionel Jospin. De la introducerea mandatului prezidențial de cinci ani (quinquennat) în 2022, alegerile legislative sunt de obicei organizate după alegerile prezidențiale și sunt caracterizate de un absenteism ridicat.

Până la închiderea secțiilor de votare, la ora locală 20:00 (21:00, ora României), prezența la urne este singura cifră care poate fi comunicată oficial. La acel moment, vor fi prezentate primele estimări ale rezultatelor celui de-al doilea tur, rezultatele detaliate și proiecția viitoarei componențe a Adunării Naționale.

Această prezență record la urne indică un interes crescut al cetățenilor francezi pentru procesul electoral, reflectând importanța acestor alegeri legislative în contextul politic actual din Franța.