Frans Timmermans și-a dat demisia din funcția de vicepreședinte al Comisiei Europene

Publicat: 22 aug. 2023, 20:35, de Daria Diaconeasa, în Internațional , ? cititori
Frans Timmermans și-a dat demisia din funcția de vicepreședinte al Comisiei Europene

Olandezul Frans Timmermans și-a dat demisia din funcția de vicepreședinte al Comisiei Europene.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și-a acceptat demisia cu efect imediat, mulțumindu-i vicepreședintelui Timmermans pentru mulți ani de muncă de succes pentru Comisie și cetățenii europeni.

Vicepreședintele executiv Timmermans a lucrat și în Comisia Europeană în 2014-2019 ca prim-vicepreședinte responsabil cu o mai bună reglementare, relații interinstituționale, statul de drept și Carta Drepturilor Fundamentale, înainte de a-și asuma responsabilitățile pentru Pactul Verde European în mandatul actual al Comisiei.

Președintele Ursula von der Leyen ia informat pe Președintele Parlamentului European și pe Președintele Spaniei cu privire la măsurile luate pentru a asigura o continuare fără probleme a tuturor proceselor în curs ca urmare a demisiei domnului Frans Timmermans. Președintele Ursula von der Leyen a trimis și o scrisoare oficială primului ministru al Țărilor de Jos, în care a solicitat un nou candidat de naționalitate olandeză pentru acest post.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat: „După ce a rezolvat cu succes cele mai dificile dosare în trecut, Maroš Šefčovič este unul dintre cei mai în vârstă și cu experiență membri ai colegiului meu. În calitate de vicepreședinte executiv, el va fi responsabil de promovarea Acordului ecologic european cu aceeași prioritate. După o etapă legislativă reușită, accentul vicepreședintelui executiv Šefčovič va fi implementarea cu succes a Pactului ecologic european ca strategie de creștere a Europei. Prioritatea noastră va fi consolidarea inovației industriale curate, modernizarea rețelelor și a infrastructurii noastre pentru tranziția energetică și accesul la materiile prime critice. Punerea în aplicare a Pactului ecologic european necesită un dialog și mai intens cu industria, cu părțile interesate cheie precum proprietarii de păduri, fermierii, precum și cetățenii. Și, în sfârșit, vom continua să dezvoltăm o strategie internațională mai puternică pentru Pactul Verde European, în conformitate cu interesele noastre economice și geopolitice. Comisia își va consolida diplomația multilaterală a Pactului Verde pentru a consolida rolul de lider al Europei în ceea ce privește obiectivele globale de energie regenerabilă și eficiență energetică.”