Franţa: Dispută în Adunarea Naţională între stânga şi dreapta cu privire la portul cravatei

Publicat: 25 iul. 2022, 20:15, de Ziarul Puterea, în Internațional , ? cititori
Franţa: Dispută în Adunarea Naţională între stânga şi dreapta cu privire la portul cravatei

Preşedinta Adunării Naţionale franceze, Yaël Braun-Pivet, a reamintit luni că deputaţii trebuie să poarte o ţinută ‘corectă’, după ce o dezbatere legată de portul cravatei a ajuns să-i divizeze pe aleşii de stânga şi de dreapta, transmite AFP.

‘Nu putem să venim îmbrăcaţi cum vrem, regulamentul Adunării Naţionale prevede o ţinută de oraş’, a subliniat Yaël Braun-Pivet, membră a partidului prezidenţial Renaissance, la postul France 2.

‘Nu vă mai aparţineţi atunci când intraţi în Adunarea Naţională şi în hemiciclu, sunteţi un ales al naţiunii, îi reprezentaţi pe francezi, aşadar trebuie să vă imaginaţi mereu că francezii trebuie să fie mândri’ de deputaţi, a argumentat ea.

‘Nu mă aflu acolo pentru a face poliţie vestimentară în Adunare, mă încred în parlamentari’, a precizat ea totuşi.

Dezbaterile din Adunare au virat în ultimele zile spre cronica vestimentară după ce un deputat de dreapta, Renaud Muselier, a criticat joi comportamentul deputaţilor din alianţa de stânga Nupe, o ‘stânga murdară, neîngrijită, care strigă peste tot’.

Imediat, un alt deputat de dreapta, Eric Ciotti, a cerut ca purtarea cravatei să fie obligatorie în sala Adunării.

‘Nu haina îl face pe deputat’, i-a replicat vineri grupul aleşilor LFI (La France Insoumise, Franţa Nesupusă), una din componentele Nupes.

Louis Boyard, deputat LFI, a cerut chiar ‘interzicerea costumelor cu preţuri indecente’, regretând că unii deputaţi ‘îşi permit să poarte în hemiciclu ţinute din ce în ce mai oneroase’.

Duminică, liderul LFI, Jean-Luc Mélenchon, aflat într-o deplasare la Bogota, a criticat într-o postare pe blogul său că ‘bunii domni şi bunele doamne (care) denunţă comportamentele noastre vor să ne înveţe bunele maniere şi hainele frumoase’. ‘Numai că ei nu ştiu un lucru: ţinutele pe care ei le critică sunt hainele noastre de duminică. Dar mulţi din cei care ne privesc ştiu foarte bine, pentru că şi ei sunt îmbrăcaţi la fel în acea zi’, a scris Mélenchon.