Franța impune interdicția de circulație de la ora 18.00 pe întreg teritoriul

Franţa va fi plasată sub interdicţie de circulaţie de la ora locală 18.00 începând de sâmbătă, 16 ianuarie 2020, pentru a limita răspândirea epidemiei de COVID-19, a anunţat guvernul, care a înăsprit şi măsurile la frontiere pentru a împiedica pătrunderea în ţară a tulpinilor noi ale virusului.

„Cu excepţia cazurilor legate de misiuni de serviciu public, toate locurile, magazinele sau serviciile care lucrează cu public vor fi închise la ora 18.00”, a declarat şeful guvernului, Jean Castex, în cadrul unei conferinţe de presă.

Numai 25 dintre cele 101 departamente franceze erau până acum sub incidenţa unei interdicţii de circulaţie de la ora 18.00. Franţa are în jur de 67 de milioane de locuitori.

„Se pare că potrivit datelor disponibile până în prezent această măsură are o eficienţă sanitară: în primele 15 departamente unde interdicţia de circulaţie de la ora 18.00 a fost aplicată de pe 2 ianuarie, creşterea numărului de cazuri noi este de două sau chiar trei ori mai mică decât în alte departamente”, a spus Jean Castex.

Pentru moment, situaţia în Franţa „este sub control în raport cu vecinii noştri dar fragilă, pentru că virusul circulă încă activ”, a spus Castex, subliniind că numărul de contaminări rămâne pe un „platou ridicat” de circa 16.000 de noi cazuri cotidian.

Controale mai mari la frontieră

Pentru a evita o răspândire a tulpinilor britanică şi sud-africană şi a împiedica în special ca tulpina britanică – care reprezintă pentru moment doar între 1 şi 1,5% din contaminări – „să devină o tulpină dominantă” în Franţa, Castex a anunţat şi măsuri complementare la frontiere.

„Vom înăspri puternic condiţiile de intrare pe teritoriu”, a declarat el, anunţând că orice călător care soseşte dintr-o ţară din afara UE va trebui „să facă un test PCR înainte de plecare şi să prezinte un test negativ pentru a urca în avion sau pe un vapor”.

Odată ajunse în Franţa, aceste persoane „vor trebui să se angajeze că se vor izola timp de şapte zile” şi să efectueze un al doilea test PCR după această perioadă.

Prim-ministrul francez a anunţat, de asemenea, în contextul creşterii puternice a numărului de cazuri în special în Irlanda şi în Danemarca, elaborarea unui „cadru de coordonare în vederea summitului european din 21 ianuarie”.

Jean Castex a avertizat că o a treia izolare va fi aplicată „fără întârziere” în caz de „degradare epidemică puternică”, subliniind în acelaşi timp că situaţia actuală nu impune o astfel de măsură.

Executivul doreşte, în schimb, „să menţină deschise unităţile şcolare şi acesta este pentru noi un obiectiv fundamental”, a adăugat Castex. În plus, studenţii din primul an de la universităţi vor putea să-şi reia cursurile începând de la 25 ianuarie, în grupe reduse la jumătate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Wizz Air introduce trei curse noi din Cluj Napoca

Care este numărul de telefon al Wizz Air pentru România fără...

Călătorii care au întrebări sau nelămuri legate de rezervările de bilete de avion de la Wiz Air întâmpină, de regulă, dificultăți în a contacta...
Ovidiu Zară

China sau America? Mizez pe China!

Ascensiunea economicã din ultimii 100 de ani a Chinei se numără cu siguranță printre cele mai importante evoluții mondiale. Cu America încă prinsă de ani...