Franța își retrage trupele din Mali după aproape zece ani. Care este motivul

Publicat: 17 feb. 2022, 16:59, de Puterea.ro, în Internațional , ? cititori
Franța își retrage trupele din Mali după aproape zece ani. Care este motivul
Sursa Foto: DPA

Franța a anunțat astăzi, 17 februarie 2022, că își va retrage contingentul militar din Mali, împreună cu partenerii săi europeni și Canada. Trupele armate se află în statul african de aproape zece  ani, având drept scop principal lupta împotriva terorismului și menținerea unui cadru securitar stabil în Mali.

Ministrul francez de externe, Jean-Yves Le Drian, declarase luni că nu mai sunt întrunite condiţiile pentru ca trupele franceze să continue lupta împotriva militanţilor islamişti în Mali, motiv pentru care preşedintele Emmanuel Macron a cerut reorganiarea militară a Franței în Africa. În acest context, Parisul va accentua prezența sa militară în Golful Guineei și Niger.

Principalul motiv al deciziei este dat de poziția guvernului militar intermar din Mali, care opune rezistență privind organizarea unui proces democratic de tranziție a puterii.

Președintele Macron nu își asumă eșecul politico-militar al Franței în fosta sa colonie, adăugând: „Nu putem rămâne implicați militar alături de autoritățile de facto ale căror strategie și scopuri ascunse nu le împărtășim”, relatează Al Jazeera.

Bazele militare franceze din Mali, situate în Gossi, Menaka și Gao, urmează a fi închise în următoarele patru luni.

Aproximativ 2.400 de soldați francezi se află în Mali, Parisul pierzând 48 militari odată cu demararea campaniei din 2013.

Decizia lui Macron vine în contextul anunțului său oficial pentru o nouă candidatură la funcția de președinte al Franței, în timp ce presa de la Paris anunță că principalul obiectiv al acestuia este ca retragerea militară să fie una bine organizată, pentru a nu pierde capital electoral printr-o posibilă comparare cu retragerea SUA din Afganistan.