Franța: O anchetă națională relevă că starea mintală a studenților la medicină este preocupantă

Publicat: 04 iul. 2022, 19:30, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Franța: O anchetă națională relevă că starea mintală a studenților la medicină este preocupantă

Anchetele privitoare la starea mintală a studenților la medicină și a medicilor tineri din Franța, publicată în The Conversation, arată o creștere a celor care se confruntă cu stări de anxietate, de depresie și cu idei suicidare.

A vindeca uneori, a îngriji permanent, a asculta tot timpul. Sunt verbe care ilustrează realitatea profesiei de medic. Zilnic aceeași realitate, care presupune situații dificile, boli, uneori neputințe și chiar moarte… Și astfel, la un moment dat, însuși medicul are nevoie de medic. Deoarce și el poate fi afectat cu atât mai mult în contextul actual de mari tensiuni, de mari provocări în ansamblul sistemului de sănătate.

Dificultățile și sentimentul de epuizare sunt și mai copleșitoare în cazul studenților ”mediciniști” și tinerilor medici, care, în plus, sunt în situația de a compensa defectele din sistem, împreună cu alți profesioniști din domeniul sănătății.

Subiectul sănătății mintale a studenților la medicină a fost adus în actualitate prin publicarea unei meta-analize în 2016 de prestigioasa revistă JAMA. Acest studiu a analizat informațiile din aproximativ 200 de publicații și a estimat că 27% din studenții la medicină a suferi de simptome depresive și 11% ar avea idei suicidare. De asemenea, analiza a evidențiat lipsa de date privind acest fenomen, de exemplu, în Franța existând un singur studiu pe această temă, apărut în 2014. Ca reacție, mai multe asociații ale studenților la medicină din Franța au realizat o anchetă în anul 2017.  Aceasta a confirmat prezența de simptome anxioase la 62% dintre studenți, simptome depresive la 28% și idei suicidare la 23%.

Situația studenților și tinerilor medici continuă să fie îngrijorătoare.

Comparativ cu ancheta din 2017,  cea publicată în 2022 arată că procentele se măresc. 75% dintre studenți prezintă simptome anxioase, 39% simptome depresive și un student sau medic tânăr din patru suferă de deprsie în decurs de un an și aproape un student din cinci a avut idei suicidare. Din anul patru de studiu, când studenții sunt integrați în sistemul spitalicesc, doi viitori medici din trei se confruntă cu stresul profesional.

Acest studiu publicat în ”La Conversation” evidențiază și o serie de cauze: mediul spitalicesc, finanțarea precară, timpul de muncă excesiv, expunere la diverse violențe…