Franța ”se tratează” de dependența de medicamente din importurile extra-europene  

Publicat: 21 iun. 2023, 21:30, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Franța ”se tratează” de dependența de medicamente din importurile extra-europene  

Pentru a face față penuriei de produse farmaceutice, președintele Macron a anunțat mutarea în Franța a producției a circa 50 de medicamente esențiale, cum ar fi antibioticele și paracetamol, transmit AFP și Agerpres.

Cele 50 de medicamente identificate deocamdată sunt pe o listă de 450 de produse prioritare, pentru care „trebuie neapărat să ne securizăm lanţurile, fie prin mutarea completă, fie prin diversificare şi continuarea inovării”, a spus acesta.

Chiar în următoarele săptămâni, se va proceda la mutarea producției în Franța pentru 25 de medicamente.

Potrivit unui consilier al președinției franceze, statul va susţine opt proiecte de mutare, care necesită investiţii totale de peste 160 de milioane de euro, a arătat el. Sunt vizate amoxicilina produsă de compania britanică GSK la Mayenne, unele produse strategice pentru anestezie şi reanimare, analgezice din familia morfinei şi medicamente oncologice.

În prezent, Franţa este dependentă de importurile de medicamente în proporţie de 60-80%, principala sursă fiind China.

Conform unui studiu realizat în martie de compania BVA pentru France Assos Sante (asociaţie a pacienţilor şi beneficiarilor de servicii de sănătate), citat de preşedinţie, 37% dintre francezi s-au confruntat cu lipsa unor medicamente în farmacii.

Ca Franța, și alte țări europene se confruntă, în prezent, cu probleme în prvința stocurilor unor medicamente de uz curent, în special pentru copii.