Franța va livra avioane de luptă Egiptului. Ce presupune acest lucru

Autorităţile franceze au declarat că vor începe să livreze Egiptului 30 de avioane de luptă Dassault începând din 2024, ca urmare a unui acord în acest sens de 4 miliarde de euro, deoarece consolidează astfel legăturile cu un partener pe care îl consideră vital în lupta împotriva militanților islamiști.

În decembrie anul trecut, potrivit Reuters, președintele Emmanuel Macron şi-a atras critici din partea grupurilor pentru drepturile omului, când a spus că nu va condiționa vânzarea armelor către Egipt de respectarea drepturilor omului, deoarece nu doreşte să diminueze capacitatea conducerii de la Cairo de a-i contracara pe militanții islamici din regiune.

Ministrul forțelor armate, Florence Parly, a declarat că acordul confirmat marți ilustrează „natura strategică a parteneriatului” dintre cele două țări și va asigura 7.000 de locuri de muncă în Franța pe parcursul a trei ani. „Cele două țări ale noastre sunt hotărâte să lupte împotriva terorismului și să colaboreze pentru stabilitate”, a spus ea.

Ce mai include raportul

Armata egipteană și-a consolidat statutul și influența internă în mandatul lui Abdel Fattah al-Sisi – un fost comandant al forţelor armate care este președinte din 2014 – desfășurând operațiuni împotriva militanților din Peninsula Sinai. Benedicte Jeannerod, director al Human Rights Watch pentru Franța, a declarat că guvernul Sisi girează cea mai gravă represiune din Egipt din ultimele decenii. „Prin semnarea unui mega-contract de armament… Franța încurajează acest lucru”, a declarat ea pentru Reuters.

Acordul include, de asemenea, contracte cu furnizorul de rachete MBDA și cu producătorul de echipamente Safran Electronics & Defense, în valoare de încă 200 de milioane de euro. Franța şi-a asigurat mai mult de 7,5 miliarde de euro în urma tranzacțiilor de arme cu Egiptul în perioada 2010-2019. Printre altele, Egiptul a achiziţionat în 2015 alte 24 de avioane de luptă Rafale de tipul celor contractate acum

Mai multe articole...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole