Franţa va plăti 9,7 miliarde de euro pentru a prelua controlul integral al grupului de utilităţi EDF

Publicat: 19 iul. 2022, 16:01, de Ziarul Puterea, în ECONOMIE , ? cititori
Franţa va plăti 9,7 miliarde de euro pentru a prelua controlul integral al grupului de utilităţi EDF

Guvernul de la Paris oferă 12 euro pe acţiune, pentru a prelua controlul integral al grupului de utilităţi Electricite de France SA (EDF), într-o ofertă de preluare în valoare de 9,7 miliarde de euro care-i dă mână liberă pentru a conduce compania, ce se confruntă cu criza energiei din Europa, transmite Reuters.

Ministerul de Finanţe a precizat că preţul reprezintă o primă de 53% faţă de preţul acţiunilor EDF la închiderea şedinţei bursiere din 5 iulie, cu o zi înainte ca Executivul să anunţe intenţia de naţionalizare a celui mai mare operator de energie nucleară din Europa.

Statul este deja cel mai mare acţionar la EDF, cu o participaţie de 84%. EDF trece în prezent printr-o perioadă dificilă după ce a fost afectat de decizia Guvernului francez care l-a obligat să vândă mai multă energie electrică la preţuri reduse, în ideea de a proteja consumatorii şi companiile de scumpirea energiei.

Ministerul de Finanţe a informat că oferta va fi depusă la Autoritatea de Reglementare Bursieră şi compania ar urma să fie delistată.

„Este o investiţie care ne permite să investim masiv în energia nucleară”, a afirmat ministrul pentru Buget, Gabriel Attal, după anunţul de marţi.

EDF a fost înfiinţat în 1946, când Franţa a creat un monopol de stat în domeniul electricităţii, care regrupa peste 1.000 de companii implicate în producţia, transportul şi distribuţia de energie electrică. Primul reactor nuclear din Franţa a început să funcţioneze în 1963, iar un deceniu mai târziu EDF a început să îşi extindă rapid capacităţile de producţie a energiei nucleare.

Franţa a început să liberalizeze piaţa de electricitate în 2004 şi un an mai târziu a listat EDF la bursă.