Franța VREA la școală

Publicat: 07 aug. 2020, 20:53, de Eliza Popa, în Educație , ? cititori
Franța VREA la școală

„Măsurile care trebuie luate necesită luarea în considerare a contextului specific al fiecărei școli sau unități”.

Așa precizează Ministerul Educației Naționale din Franța, care dorește să se îndrepte spre o relaxare a „regulilor referitoare la distanțarea și limitarea contactului” și a trimis acest text academiilor pe 20 iulie. Cu toate acestea, este necesar să „mențină cea mai mare distanță posibilă între elevi” și să se reorganizeze diferitele spații.

Astfel, se dorește o adaptare discretă a normelor sanitare în școli, pentru a nu împiedica reluarea școlii. Ministerul Educației Naționale a publicat, discret, o versiune modificată a protocolului de sănătate aplicabil la începutul anului școlar, privind epidemia de Covid19, potrivit Le Monde. Acest nou protocol nu impune obligația de distanțare fizică în spațiile închise, când „nu este posibil sau dacă nu permite primirea tuturor elevilor”. Sunt incluse săli de clasă, biblioteci și cantine. În toate spațiile exterioare, în special locurile de joacă, această distanță nu mai este necesară, accesul la jocuri și cursuri este, prin urmare, autorizat.

Cum va decurge totul

Acest protocol validează, de asemenea, „furnizarea de obiecte partajabile în cadrul aceleiași clase sau în același grup constituit (bile, jucării, cărți, jocuri, ziare, pliante reutilizabile, creioane etc.)”. Atenția personalului didactic trebuie să se concentreze în special pe sosirea și plecarea copiilor, timp în care este necesară „limitarea pe cât posibil a grupurilor de elevi și/sau părinți”. O altă noutate: „restricția contactului în transportul școlar nu mai este obligatorie”, conform smartradio.ro. Anumite măsuri de sănătate nu se schimbă, cum ar fi obligația, pentru elevii cu vârsta peste 11 ani, de a purta mască la școală „în spații restrânse, în aer liber și atunci când călătoresc”, atunci când „distanța de un metru nu poate fi garantată și dacă sunt așezati față în față sau unul lângă altul”.

Când această apropiere nu poate fi evitată, toți profesorii vor trebui să poarte mască, cu excepția profesorilor de grădiniță care sunt acum scutiți, subliniază textul. Numai profesorilor li se vor oferi măști din partea intituției de învățământ. Familiile elevilor vor trebui să le obțină prin mijloace proprii.